Foto: Teknologisk Institut // Vandkandeskimmel 

Når Teknologisk Instituts specialister lokalisere skimmelsvampe i dag, så kræver det både laboratorier, tid og års erfaring. Med Build 4.0 og brug af kunstig intelligens vil processen på sigt være både hurtigere og billigere for kunden.

Mere sikker og hurtigere lokalisering af skimmelsvampe er visionen for specialisterne ved Teknologisk Instituts, som i skrivende stund arbejder på at få kunstig Intelligens/ til at genkende skimmelsvampe. 

Ulf Thrane arbejder på Teknologisk Institut, hvor arbejdet med skimmelsvampe har været væsentligt i mere end 25 år. Instituttet har årligt over 3.000 svampe relaterede opgaver for private og virksomheder. Skimmelsvamp kan give dårligt indeklima og irritere årligt mange danskere i hjemmet, på skoler og arbejdspladsen, så nedkæmpningen prioriteres højt. 

– I dag bliver identifikation af skimmelsvampe udført med mikroskopering på indleverede materialer og aftryk fra bygninger. Ofte er det nødvendigt at dyrke skimmelsvampene fra sporer før de kan identificeres. Det kræver flere års erfaring at kunne identificere de enkelte skimmelsvampearter korrekt. Da identifikationen udføres ud fra visuelle karakteristika, der er unikke for de enkelte svampearter, forventer vi, at Deep Learning kan bruges til identifikation af skimmelsvampe. Fordelen vil være hurtigere og billigere identifikation for kunderne, forklarer Ulf Thrane.

Omfavn den nye og industrialiserede verden
Ved Teknologisk Institut er Build 4.0 og lanceringen af nye teknologier hverdag og der er allerede taget hul på brug af forskellige former for kunstig Intelligens til f.eks. genkendelse af revner i betonen, på bygninger og som kontrol i slagteriernes produktionsled.

Anvendelse af kunstig intelligens og Deep Learning til at lokalisere skimmelsvampe er en del af en større indsats i resultatkontrakten Build 4.0, bakket op af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

– Teknologien er på vej ind i bygge- og anlægsbranchen. Og vi kan med fordel omfavne den nye hverdag og bruge teknologierne, hvor de skaber værdi. Vi har allerede gennemført de første indledende forsøg med at teste Deep Learning software på skimmelsvampe og resultaterne er lovende, siger Ulf Thrane.

Han understreger desuden, at når teknologierne tages til os, er vi langt fra, at computere og teknologier vil erstatte mennesker – hverken i dag eller på sigt.

–  Erfarne medarbejdere vil fortsat være essentielle til kontinuerligt at træne og kontrollere den kunstige intelligens og resultaterne. Måske vil konsulenterne med tiden kunne have et mobilt mikroskop med på inspektion/besigtigelser og kunne give et svar umiddelbart, så udbedring af skaderne kan starte med det samme, hvilket vil være en fordel, så en byggeproces påvirkes minimalt. En både billigere og hurtigere løsning vil skabe stor værdi i en travl byggebranche, siger Ulf Thrane og tilføjer, at Teknologisk Institut sideløbende med udvikling af kunstig intelligens/Deep Learning til visuel genkendelse og identifikation af skimmelsvampe, også arbejder med DNA-teknologier til detektion og identifikation af skimmelsvampe.

Tidligere artikelBygmas bedste Carlsson
Næste artikelEfterspørgsel på pavilloner til midlertidig genhusning