Et nyt byområde er på vej i Nordhavn.
Redmolen, som ligger på kanten af Københavns Frihavn og har tjent industrielle formål i årtier, kommer nu til at udgøre en arkitektonisk spydspids for Nordhavnen. Her opfører PFA en cirkulær kontorbygning, som de også selv skal bo i, når bygningen står færdig i medio 2023.
Byggeriet er godt i gang – og lige nu er det blandt andet gulvlæggerne, der lægger 16.800 m2 sildebensparket i massiv eg i den runde og 12 etager høje kontorbygning. Og de har travlt – også med at tænke sig om – for hvordan får man egentlig sildebens-stavene til at mødes i de rigtige mønster, når man lægger det i et rundt højhus? Når man har arbejdet hele vejen rundt om den cirkulære kerne?
Når enderne skal mødes
Redmolen ligner de siloer, der oprindeligt har ligget i frihavnen. Med en stor overdækket atriumgård i midten. Gulvfladerne udgør således en ”ring” på hver etage. Firmaet, der er i fuld sving med at få enderne til at mødes, er de professionelle gulvlæggere fra AG Træ, der hver dag arbejder på knæene i spydspidsen i Nordhavnen. Rasmus Pryts, som er projektchef, fortæller om den runde udfordring:
“Når man lægger sildebensparket i en ring, bliver der lagt én udgangsrække, altså startrække, per etage. Og man arbejder derefter både udad og henad indtil sildebensmønstret til sidst mødes på etagen. Det er en omhyggelig opgave, som kræver stor præcision.”
Krigen sætter også spor
Det er ikke kun gulvmønstret, der har været en udfordring. Krigen i Ukraine betyder, at det trægulv, som oprindeligt var bestilt til projektet ikke kunne leveres. Men snarrådige leverandører fik heldigvis de samme mængder træ hjem fra Polen, på én gang, fremfor i rater. Så tidsplanen kunne alligevel overholdes for gulvene, selvom krigen har gjort træet svært at få fat i.
Og tidsplanen skal holdes. For når først gulvet er lagt, skal det dækkes over, så andre faggrupper kan arbejde på hver etage uden at gulvet tager skade. Så der er travlt, og processen betyder, at man har valgt at arbejde med hurtigttørrende gulvprodukter. Blandt andet er der brugt gulvlim, fugtspærre og lyddug fra Ardex, sådan at processen kan gå hurtigt, men også så slutbrugerne er sikret en god akustik.
“Et kontormiljø skal helst ikkeødelægges af trin på gulvet og heller ikke fra den ene etage til den anden. Lyddugen sikrer, at der er trinlydsdæmpning og at der lydisoleres mellem etagerne. Derudover, når man er en del af så stort et projekt, så er der ikke tid til, at gulvlimen eller lyddugen svigter. Derfor har vi valgt kun at bruge kvalitetsleverandører, så projektet kan køre som i smør. Kvalitet, tid og en meget høj detaljegrad er nøgleord på dette byggeri,” slutter Rasmus Pryts fra AG Træ, som hver dag er på byggepladsen for at se til, at netop tidsplanen, lyddugen og mønstrene i sildebensparketten mødes på ordentlig vis.