LINK Arkitektur indgår i projektet Re:FAB, som finansieres af Vinnova. I projektet undersøges potentialet i at genanvende glasuld ved hjælp af cirkulære designprocesser. Målet er at demonstrere en cirkulær værdikæde og en ressourceeffektiv fremstillingsproces indenfor bygge- og nedrivningsbranchen.

Re:FAB er et innovationsprojekt om ressourceeffektivitet i byggebranchen med fokus på udnyttelsen af akustiske væg- og loftabsorbenter af glasuld. Disse udgør en kompleks affaldssammensætning i bygge- og nedrivningsindustrien. Ved at anvende nye og mere effektive produktionsteknologier og parametriske designstrategier udforsker de upcyclingspotentialet af glasuldspaneler og undersøger muligheden for at anvende materialet til nye produkter af høj kvalitet i fremtidige livscyklusser.

Parametrisk design understøtter en cirkulær design- og fremstillingsproces
Integrerede parametriske designmetoder muliggør hurtig feedback af de performative kvaliteter af et designforslag. Under designprocessen bliver forskellige løsninger akustisk evalueret, så de bliver optimeret til rum og funktioner, idet der arbejdes med både diffusion og absorption som parametre. Når designet er låst, genereres hvert panel og der gemmes relevante samlings- og ydeevnedata. Unikke paneldata bliver linket for at muliggøre AR-assisteret montering. Dette hjælper dem med at opfylde komplekse akustiske krav og til at designe produkter med en dokumenterbar bæredygtig effekt.

Digitale fremstillingsmetoder
De tester forskellige digitale fremstillingsmetoder som f.eks. støbning og robotstyret filtning. Støbning med adaptive forme muliggør unikke designs med mindre spild fra støbeforme. Robotstyret filtning er en metode til at samle ikke vævede tekstiler uden at tilføje bindemiddel. Det er en god metode til at samle forskellige materialetyper for at arbejde med detaljering og topografi. Begge metoder udforskes separat, men kan kombineres.

Parametrisk design gør det nemmere at designe produkter, der er modulære og skalerbare, hvilket er relevant i et cirkulært system, der skal kunne tilpasse og udvikle sig over tid. Den digitale model guider i fremstillingsprocessen og involverer maskiner til at skære, forme og samle glasulden til det ønskede produkt. Dette sikrer et optimeret akustisk design, der passer til kundens individuelle krav.

Fra data til fabrik
Projektets omdrejningspunkt er at udvikle og teste en parametrisk designpipeline fra design til fremstilling. Inklusiv den parametriske designproces og en ”file-to-factory” tilgang.

Udover LINK Arkitektur består Re:FAB af samarbejdspartnerne Saint-Gobain Ecophon, The Loop Factory, DECIBEL by Johanson, LogTrade Technologies og Lunds Universitet. Projektet er støttet af Vinnova, det svenske innovationsagentur.

Tidligere artikelAllan Vad takker af efter 35 år hos Hansgrohe
Næste artikelSildebensparket sat på spidsen