Foto: Unsplash
Der er store kræfter i havene, og det bliver også mærket her i Danmark. Derfor måtte Rubjerg Knude Fyr rykkes 70 meter ind i landet for at forhindre, at det styrtede i havet.
For tre dage siden blev Rubjerg Knude Fyr reddet fra druknedøden, da det blev flyttet 70 meter ind i landet. Det havde stået samme sted siden 1899, men på grund af havets store kræfter måtte det flyttes, hvis det ikke skulle forsvinde i havet.
I brug i 68 år og nu en stor turistattraktion
Fyret blev taget i brug i år 1900 og blev brugt frem til 1968. Her blev det lukket ned på grund af den store sandflugt i området. I 1980 kom der liv i fyret igen, da Vendsyssel Historiske Museum åbnede et sandflugtsmuseum, men museet måtte også give op over for naturens stærke kræfter og lukke i 2002, da sandet opslugte driftsbygningerne omkring fyret.
Siden har fyrets specielle placering på toppen af Rubjerg Knude tæt på vandet gjort, at over 250.000 besøger fyret og den 60 meter høje klint om året. Det er derfor en stor turistattraktion for Hjørring Kommune, og i 2018 blev der som en del af finansloven bevilget 5 mio. kr. til flytningen af fyret. I midten af 2018 blev kontrakten med entreprenøren underskrevet, og da kunne et års forberedelse gå i gang.
Barsk natur
Fyret var også godt på vej i havet, da pengene blev bevilget. Kysterosionen i området er 2-4 meter om året, og med 10-15 meter fra fyret til vandet var der altså ikke mange år, til fyret ville forsvinde i havet. Hjørring Kommune vurderer, at fyret ville skride i vandet om 1-2 år, hvis ikke de havde flyttet det. Nu har fyret 20 til 40 års levetid igen, mener Naturstyrelsen, der ejer fyret.
Hvordan flytter man et fyr?
Det eksisterende fundament blev forstærket, og det blev indstøbt nogle meget kraftige jernbjælker. Med det forstærkede fundament kunne fyret trækkes frem til den nye position ved hjælp af ”rulleskøjter” på skinner, donkrafte og hydraulik. På grund af den store sandfygning i området skete alt arbejdet under besværlige forhold, og vedligeholdelse af området var derfor også en stor del af arbejdet.
Fyret blev flyttet tirsdag d. 22/10; en dag hvor der også blev skrevet historie, da der aldrig er blevet flyttet et fyr i ét stykke før. Om morgenen blev fyret skubbet afsted på rulleskøjterne, og seks timer efter var det i mål 70 meter væk i en mere sikker afstand til havet. Her kan det stå i 40 år, inden det igen er i fare for nedstyrtning.
Kilde: Hjørring Kommune