Nye regler gør det fra 1. januar muligt at bruge grøn cement og op til 100 pct. genanvendt beton.

Som noget helt nyt kan beton fremover bestå af grøn cement og op til 100 % grønt tilslag. 1. januar træder et nyt anneks til betonstandarden DS/EN 206 nemlig i kraft. Annekset er i høring indtil 1. oktober og indeholder en række væsentlige ændringer, som alle, der arbejder med beton, bør sætte sig ind i.

Annekset skal anvendes af alle danske betonproducenter, og det er derfor også vigtigt, at både rådgivere, entreprenører, bygherrer og andre aktører i betonbranchen har indblik i de nye krav“, siger Kåre Groes, konsulent i Dansk Standard og ansvarlig for det udvalg, der arbejder med udvikling af standarder indenfor betonteknologi.

Annekset gælder for al beton, der udstøbes på byggepladser og på elementfabrikker, og er sammen med den europæiske standard DS/EN 206 lovpligtigt efter BR18.

Grønnere beton

Blandt de væsentligste ændringer i annekset er, at man fremover må anvende en nyudviklet Portlandkompositcement, der er en ny grøn cementtype, som udleder mindre CO2 ved produktionen.  

Det vil blive nemmere at bygge bæredygtigt, når man må anvende denne type grøn cement til beton. Samtidigt bliver det også tilladt under bestemte omstændigheder at anvende op til 100 % nedknust procestilslag, så der altså bliver tale om 100 % genanvendt beton. Tidligere var det max tilladt at anvende 20 %“, fortæller Kåre Groes.

Det er således godt nyt for den grønne omstilling i byggeriet.

Nye krav til uddannelse og kalibrering

En anden væsentlig nyhed er anneks N, der angiver, hvilke kvalitetskrav ens cement skal leve op til, for at blive godkendt til anvendelse i Danmark.  

En række cementtyper er godkendt, men hvis man har et produkt, man gerne vil have med på listen, er det anneks N, man skal kigge i“, siger Kåre Groes.  

Desuden er der et nyt anneks U, der indeholder uddybende krav til vidensniveau, uddannelse og erfaring for personer, der producerer beton – med andre ord, du kan ikke arbejde med beton, medmindre du har en betonuddannelse.

Blandt ændringerne er i øvrigt bl.a. nye måder, man kan kalibrere trykpressemaskiner til måling af betonens trykstyrke på ved prøvning. Eksempelvis kan kalibering erstattes af aflæsning på trykpressens instrument for trykvisning med kalibreringsudstyret.

Om DS/EN 206 DK NA

Det nationale anneks, DS/EN 206 DK NA er et supplement til den fælleseuropæiske betonstandard DS/EN 206. Annekset indeholder præciseringer, der gør det muligt at bruge den europæiske standard i Danmark. De to skal derfor anvendes som et samlet hele og er lovpligtige efter Bygningsreglementet BR18.

Annekset udkommer og gælder fra 1. januar 2021. Der vil være en overgangsperiode indtil 1. januar 2022, hvor man kan vælge at bruge enten det gamle anneks; DS/EN 206 DK NA:2019, eller det nye; DS/EN 206 DK NA:2020.

Der er mulighed for at fremsende kommentarer til annekset, der er i høring indtil 1. oktober, her: ds.dk/s-328

Tidligere artikelDe første beboere bydes indenfor i skæve boliger
Næste artikelLokale råvarer har vist deres styrke under corona