Foto: Den daglige leder af Fredericia Kommunes genbrugspladser, Bjarne Olesen, ved den nye Liebherr A 918 Litronic, som har afløst en 22-årig gammel Liebherr 902.

Den funklende nye 19 tons-hjulgravemaskine fejler absolut intet. Maskinen har den danske Liebherr-importør Johs. Møllers Maskiner A/S netop leveret i Fredericia. Den blev ikke desto mindre kørt direkte på lossepladsen, hvor den kommer til at tilbringe ganske mange arbejdsomme år, hvis den skal matche sin forgænger. Den nye maskine blev nemlig fluks sat i sving på Fredericia Kommunes deponi i byens nordlige ende.

”Vi havde en Liebherr tidligere, og vi har så fået en Liebherr igen. Det skete i rent udbud, hvor Johs. Møllers Maskiner simpelthen havde det bedste tilbud. Og vi kender jo mærket”, konstaterer Bjarne Olesen. Han er daglig leder både af deponiet på Vejlbyvej og i øvrigt af Fredericia Kommunes genbrugspladser i øvrigt.

Mest sortering
Det er ingen overdrivelse, at han og folkene på lossepladsen har et indgående kendskab til Liebherr. Den model 902, som den nye A 918 Litronic skal overtage, blev anskaffet i 1998. I løbet af de 22 år blev det til omkring 10.000 timer på tælleren.

Egentlig er gravemaskinen anskaffet med sortereskovl, som det væsentligste redskab da den hovedsagelig skal hjælpe med sorteringsarbejde på pladsen. Men Bjarne Olesen krydsede lige nogle ekstra ting af på bestillingen til salgsdirektør Leif Rudebeck Petersen hos Johs. Møllers Maskiner.”Mange lossepladser vælger materielhåndteringsmaskiner, men i Fredericia har Bjarne Olesen valgt en mere fleksibel løsning med gravemaskinen, som naturligvis kan meget andet end at sortere. Der kom også både en risteskovl, en planérskovl og en almindelig graveskovl med i pakken. Selve maskinen er leveret med overtrykskabine, punktérfrie dæk og motorvarmer”, fortæller Leif Rudebeck Petersen.

Den valgte gravemaskine er med sin vægt på 19 tons og 163 hk, topscoreren blandt Liebherrs hjulgravemaskiner. Den er klart den mest populære blandt hjulgravere fra 12 til 27 tons. Fredericia Kommunes nye maskine er i øvrigt den første i Danmark i den helt nye serie med de nyeste og mest miljørigtige Stage V-motorer.

Tidligere artikelFor tredje år i træk er der færre klagesager i Byggeriets Ankenævn 
Næste artikelCertificeringer og forsikringer er stopklodser for bæredygtigt byggeri