Foto: NCC // Bæredygtighedschef, Anna-Mette Monnelly
Flere og flere bygherrer vælger at bygge bæredygtigt og dertil at få papir på det. Hele 11 ud af NCC’s 18 nye byggeordrer sidste år har krav om bæredygtighed, hvoraf otte skal DGNB-certificeres.
I øjeblikket oplever den danske byggebranche en hastig vækst indenfor bæredygtigt byggeri, og efterspørgslen på bygningscertificeringer har aldrig været større end den er i dag. En opgørelse fra Byggefakta viser, at der sidste år blev bygget DGNB byggeri for 12,5 mia. kr., hvilket er næsten en fordobling i forhold til året før, hvor der blev bygget DGNB certificeret byggeri for 6,5 mia. kr. Det samlede nybyggeri over 30 mio. kr. beløb sig til godt 70,8 mia. kr. i 2019, hvor over halvdelen indeholdt krav til bæredygtighed.
Positiv udvikling
Det stigende antal af DGNB-certificeringer giver travlhed hos en af byggebranchens store entreprenør, NCC, som sidste år havde rekordhøj ordreindgang.
”Det er en meget positiv udvikling. Behovet for grøn omstilling har aldrig været større, og det er meget glædeligt, at efterspørgslen nu tager fart,” siger bæredygtighedschef Anna-Mette Monnelly, NCC.
”Vi har igennem en årrække opbygget vores ekspertise indenfor det at certificere nybyggeri og bygge efter kravene. Certificeringen rummer mulighed for at implementere mange former for bæredygtige tiltag. Som noget nyt ser vi nu efterspørgsel på certificering af renoveringsprojekter,” siger Anna-Mette Monnelly.
Markante byggerier går i spidsen
Flere markante byggerier er i den seneste tid føjet til NCC’s voksende liste af DGNB-projekter. Det gælder for eksempel renoveringen af Strandgade 7 på Christianshavn, hvor NCC for ATP som bygherre er ved at omdanne det tidligere Ørkenfortet til et hotel.
Inden for nybyggeri kan Kronløbsøen nævnes, som opføres i Nordhavnen for bygherren Kronløbsøen projekt P/S. Her lægges en særlig indsats i at reducere drivhusgasudledningen. Desuden certificerer NCC alle de projekter, som virksomheden selv udvikler og opfører – som eksempelvis med det seneste Omega Company House i Skejby.
”Vi mærker klart en stigende tendens. Både blandt vores danske og internationale lejere ønsker stadig flere, at deres medarbejdere skal arbejde i et bæredygtigt kontor, hvor der er tænkt på indeklima og omgivelserne,” siger direktør Ole Faurby, NCC Property Development.
DGNB er den mest udbredte certificering af bæredygtigt byggeri i Danmark, og er en slags formel for, hvordan man kan betegne en bygning som bæredygtig. Den påpeger fem aspekter af bygningen: miljø, social, økonomisk, teknisk og procesmæssig kvalitet. Det er den uafhængige organisation Green Building Council, som står for at tildele certificeringen, der tildeles i tre niveauer.