Foto: SITECH Danmark

Farten er speedet op på de fleste byggeprocesser, hvilket kræver landmålingsudstyr, der kan håndtere tunge mængder data, som fx 3D-modeller i realtid ude på byggepladsen.

Spotland har investeret i nyt landmålingsudstyr fra Trimble og i den forbindelse skiftede Spotland alle sine håndholdte controllere ud (30 stk.) og købte i stedet 35 nye af slagsen. Model Trimble TSC7 med den nyeste Siteworks software.

Det er sjældent, vi laver så stor en udskiftning, men IT-udstyr har en vis levetid. Kravene er stigende til det landmålingsudstyr, vi skal bruge, fordi byggeprocesserne bliver kortere og kortere. Hvis vi skal kunne følge med, så skal vi kunne håndtere store mængder data. Kapacitet og hastighed er afgørende,” siger Peter Sjelle, der er sektionschef hos Spotland.

Typisk taget arbejdet udgangspunkt i byggeriets Revit-program, der er et BIM-program (BIM står for Bygnings Informations Modellering). Med årene er modellerne ikke bare blevet større, men samtidig langt mere komplekse.

Tempoet er speedet op i byggeprocesserne, så alt kører efter et stramt skema. Vi skal derfor kunne håndtere store 3D-modeller, når vi står ude på byggepladsen – i al slags vejr. Vi skal have det hele med på én gang, ellers forsinker vi byggeprojektet,” forklarer Peter Sjelle fra Spotlands hovedkontor i Kvistgård.

Fokus på datahåndtering 

Foruden selv at anvende landmålingsudstyret oplever Spotland også en vækst i ydelser målrettet den mindre jordentreprenør, der vel at mærke selv bruger GPS-udstyret på byggepladsen.

Vi hjælper entreprenøren med forberedelse og efterbehandling af data, kvalitetssikring, dokumentation og beregninger af materialer. Det har vi gjort en del år efterhånden,” siger Peter Sjelle.

Status er, at der i dag bruges mere tid på håndtering af data, end der gjorde for ti år siden. Derved tager arbejdet ved computeren tager langt mere tid, end arbejdet ude i marken.

Vi har et godt samarbejde med Sitech, som altid står klar med support. Men generelt er Trimble’s udstyr blevet meget lettere at bruge gennem årene, det gælder også med hensyn til at opdatere grejet. Det er også blevet let at lave dataoverførsler, det kræver blot en mobil internetopkobling. Og endelig så er det nemt at få adgang til data, som bliver gemt i Trimble’s digitale sky,” fastslår Peter Sjelle.

Tidligere artikelA. Enggaard afleverer ny bygning i OPP til Udlændingestyrelsen
Næste artikelUlogiske force majeure regler under Corona pandemien