Det ikoniske tårn i Københavns Zoologiske Have, der i mere en 100 har været en central del af byens skyline, har netop gennemgået en omfattende restaurering. Her har et veludført tagdækkerarbejde med stort fokus på detaljeløsninger sikret, at gæsterne også i fremtiden kan nyde udsigten til alverdens vilde dyr og – hvis man er heldig – også en svensker.

Københavns Zoologiske Haves karakteristiske tårn, der er tegnet af arkitekt Theodor Andreas Hirth, blev opført i foråret 1905. Siden indvielsen har det ikoniske udkigstårn årligt givet 40.000 gæster mulighed for at tage både nære og fjerne omgivelser i øjenhøjde. Fra 43,5 meters højde giver det udsigt til pandaer, flamingoer og alskens vilde dyr. På solskinsdage kan du tilmed være heldig at se helt til Sverige på den anden side af Øresund.

Og nu kan nysgerrige udsigtskiggere få glæde af et 360 graders view i tørvejr for regn og slud. Tårnet er nemlig blevet istandsat fra top til tå gennem de seneste fem måneder. Blandt andet er der kommet en ny trækrone på toppen samt et ekstra lysende Zoo-logo, der peger mod København. Dertil skal nye skilte hjælpe til med at udpege byens andre tårne. Sidst men ikke mindst er træ med råd i blevet skiftet ud, træværket er plejet med maling, og så er tårnet blevet udstyret med et helt nyt tag.

Udfordringer blev løst på byggepladsen

Udførelsen af den nye tagløsning blev varetaget af ProTag APS fra Valby. Ejer og tagdækker Magnus Ingemansen fortæller, at der helt forventeligt opstod en række udfordringer på byggepladsen fra start til slut.

– Der er tale om en gammel tagkonstruktion med tre forskellige tagflader og mange træstolper, som går igennem. Der var mange detaljer at tage hensyn til, og der var mange små udfordringer, som først kunne løses, når vi var i gang på byggepladsen.

Tårnets nye tagløsning består af 400 kvadratmeter tagpap fordelt på tre forskellige tagflader. Membranmaterialet Derbicolor stammer fra den belgiske producent Derbigum, som herhjemme er repræsenteret af Eurotag Danmark og udelukkende lægges af specialiserede tagpapentreprenører.

– Det var afgørende, at vi kunne finde en løsning med en lang holdbarhed. Den valgte membran har derfor stor rivestyrke og modstandsdygtighed overfor perforering, så der går lang tid, før tårnet igen skal pakkes ind i stillads. Det fortæller salgs- og projektchef Kenneth Sandbye og uddyber, at den nye tagløsning har en garanti på 20 år.

Førsteklasses udsigt under arbejdet

Som materialeleverandør havde Eurotag Danmark fra projektets start betinget sig, at de ville være med til at løse de potentielle udfordringer, der kunne opstå under monteringen.  

– Det fik vi heldigvis rig mulighed for. Vi kender vores produkter rigtig godt, og derfor gav det god mening, at vi var med på råd undervejs, da opgaven skulle udføres. Sådan lyder det fra Kenneth Sandbye, der jævnligt måtte tage turen op i tårnet, når der var brug for support.

På trods af udfordringerne, der fra start til slut fulgte med det utraditionelle projekt, var det spændende at være en del af. Ikke mindst det formidable udsyn til byens skyline og alverdens vilde dyr gjorde opgaven til noget ganske særligt.  

–  Det er ikke hver dag, at man får lov til at engagere sig i sådan en opgave. Det er jo en ikonisk bygning med en udsigt ud over det sædvanlige, og fremover, når vi får øje på tårnet, vil vi da tænke, at dét tag har vi udført.

Det fortæller Magnus Ingemansen afslutningsvis om Zoo-tårnet, der blev indviet med en genåbningsfest i Kristi Himmelfartsferien i maj måned.   

Tidligere artikelBedste årsresultat nogensinde for Dansk Boligbyg A/S
Næste artikelDoor Systems brandskydeport monteret i panelvæg er nu testet og godkendt – med gangdør og vinduer