Nedrivningsvirksomheden, Kingo Karlsen A/S, løb med Den Grønne Ærespris 2020. Foruden var Danfoss og Dansk Energirådgivning blandt finalisterne.
Kriterierne for at vinde den prestigefyldte pris er bl.a., at virksomhederne er lykkedes med at skabe bæredygtig business og samtidig sætter det grønne på dagsordenen til inspiration for andre virksomheder.
Det var Kingos nye adm. direktør, Michael Kamstrup Søndergaard, der stolt modtog Den Grønne Ærespris ledsaget af den glade ejer, Thomas Kingo Karlsen.
”Vi er utroligt stolte over at have vundet Den Grønne Ærespris. Det er en stor cadeau til hele virksomheden og de mange dygtige medarbejdere, som hver især arbejder hårdt for at nå vores mål og sikre en rentabel forretning og samtidig være branchens synonym for miljørigtig nedrivning udført med respekt for mennesker og den verden, vi lever i. Det var et meget stærkt felt, og de andre fortjener også en stor hyldest ift. deres individuelle bidrag til den grønne omstilling. Prisen er resultatet af et stærkt sammenhold og en lang indsats og arbejde for bæredygtighed og arbejdssikkerhed hos Kingo. På kort sigt har det kostet på bundlinjen, men vi er overbeviste om, at det vil ændre sig i de kommende år i takt med, at forbrugerne og vores kunder stiller større krav til, at vi leverer et produkt, som både lever op til reglerne, men også arbejder for grøn omstilling og bæredygtighed,” siger Kingos adm. direktør, Michael Kamstrup Søndergaard.
Formålet med prisen og arrangementet er at inspirere erhvervslivet til at gå forrest i den grønne omstilling samt hylde de bæredygtige initiativer, der arbejdes med. Også Silkeborgs borgmester, Steen Vindum, deltog og bidrog med nye perspektiver på, hvordan erhvervslivet kan arbejde med bæredygtighed.
Kingo har arbejdet med bæredygtighed siden 1955
Det er ikke nyt for Kingo at arbejde med bæredygtighed. Det har virksomheden gjort siden den blev stiftet af Thomas Kingo Karlsens farfar, Jens Kingo Carlsen, i 1955. Dengang betalte man for at fjerne bygninger, da alle materialer var af værdi, og derfor kunne sælges og genbruges. Anderledes ser det ud i dag, hvor industrialiseringen har gjort produktionen af nye materialer billigere end brugte, og reglerne for genbrug samtidig er blevet mere komplekse, da de fleste bygninger i dag indeholder miljøfarlige stoffer, der skal udsorteres, inden nedrivningen foretages.
”Alle bygninger indeholder miljøfarlige stoffer. For os er det afgørende, at alle regler bliver overholdt. Vi vil ikke se syge mennesker på grund af miljøfarlige stoffer. Det er vores drivkraft i alt, hvad vi gør,” siger Michael Kamstrup Søndergaard.
Kingo har i årene, siden Jens Kingo Carlsen ejede familievirksomheden, været drevet af at passe på mennesker samt genbruge og nyttiggøre de materialer, virksomheden håndterer. Det har ikke altid passet ind i tiden, og derfor har det også været nødvendigt for Kingo at gå forrest med oplysning i både branchen og på politisk niveau.
”For os er det afgørende, at alle regler bliver overholdt. Ikke for reglernes skyld. Vi brænder for at gøre en forskel ved at passe på mennesker og miljø, og det er også af de grunde, at reglerne er lavet. Vi er stolte af, at Kingo er markedsledende ift. branchens fortsatte udvikling i en grøn retning,” siger Michael Kamstrup Søndergaard.
Med det stigende fokus på ressourceknaphed og klimaforandringer, forventer Kingo, at der i en nær fremtid bliver politiske krav om recirkulering af materialer i nybyggerier samt gennemsigtighed med, hvad nye bygninger indeholder af materialer og stoffer. En tendens som allerede ses i de større byer i landet.
”For Kingo er det at nedbryde og genanvende materialer to elementer, som går hånd i hånd. Det at vi genanvender flere og flere byggematerialer gør, at der er kommet en underskov af nye virksomheder i Danmark, som arbejder med brugte byggematerialer. Hvad miljø og genanvendelse angår er Danmark et foregangsland. En sådan udvikling kommer ikke uden, at der både er et udbud og en efterspørgsel, men i enhver start er det nødvendigt med ildsjæle, og det er en del af Kingo-ånden,” slutter Michael Kamstrup Søndergaard.