Man working in office

En mulig vej til at holde styr på bygningers CO2-regnskab er materialepas, der følger samtlige løsninger og løbende opdateres gennem hele bygningens levetid. Hos Xella arbejder man blandt andet på at udvikle BIM til at gøre alle relevante data tilgængelige, så projekterende og bygningsansvarlige nemmere skaber overblik gennem hele bygningens levetid.  

Optimering af materialeforbrug, reduktion af omkostninger og sparet tid er de mest almindelige fordele ved digital projektering med BIM (Building Information Modelling). Men kigger vi nogle år ud i fremtiden, spiller BIM ikke kun en afgørende rolle i projekteringsfasen.

Tværtimod vil BIM også i planlægningen af byggeriet og gennem hele levetiden udgøre kernen i et dataflow med løbende information om alt fra løsningernes indholdsstoffer til vedligeholdelse og udskiftninger. På den måde åbnes for, at BIM kan blive en del af grundlaget for materialepas, der er en af de mulige veje til at få styr på bygningers CO2-regnskab. 

Data er byggeriets stærkeste våben mod CO2
Det vurderer man hos Xella, der er blandt verdens førende producenter af byggesystemer i porebeton og kalksandsten. Head of Technique & Sustainability Johan Vestergaard uddyber:

– Data er byggeriets stærkeste våben i kampen for at sikre CO2-besparelser og bedre udnyttelse af ressourcerne hele vejen rundt. Skal det fx blive nemmere at genanvende materialer, kræver det en transparent og komplet dokumentation for indholdsstoffer, som er let tilgængelig gennem hele bygningens levetid. Det kan øget brug af BIM bane vejen for. Han uddyber:

– En af de udfordringer, branchen har lige nu, er netop manglen på en fælles benchmark, så man sikrer sig, at det er de samme bæredygtighedsparametre, man måler på og sammenligner. Her kunne man forestille sig, at BIM bliver et effektivt værktøj, hvis man fx kombinerer det med EPD’er. 

EPD’er på samtlige byggesystemer
Hos Xella har man seneste år under projektet Blue.sprint arbejdet digitalt med at optimere hele forløbet fra de tidligste faser af projekteringen og frem til leveringen på byggepladsen. Projektet omfatter både frit tilgængelige BIM-objekter for flere af virksomhedens byggesystemer, hjælp til optimering af materialevalg, projektkonsultation, udarbejdelse af en digital produktdatabase og optimering af forsyningskæden via blandt andet track & trace-systemer og projekttilpasset just-in-time-levering.

Derudover har Xella udarbejdet EPD’er på samtlige byggesystemer, og flere af systemerne er certificeret med førende certificeringer som Cradle-to-Cradle, M1 og Dansk Indeklimamærkning. Den type data skal i stigende grad integreres i de digitale løsninger, så det fx bliver nemmere for den bygningsansvarlige at bevare overblikket gennem hele bygningens levetid.      

– Digitalt byggeri er i vækst, og vi forventer, at over 70 procent af alle større projekter i Skandinavien allerede i 2025 bruger 3D-modellering som en del af planlægningen. Potentialet er imidlertid meget større end bare projekterings- og planlægningsfasen. Vi forventer derfor at se en stigende anvendelse af BIM, så det på sigt blandt andet bliver nemmere at sikre genanvendelse af bygningsdele, der udskiftes, til gavn for det samlede CO2-regnskab, slutter Johan Vestergaard af.

Tidligere artikelTermix-fjernvarmeløsning til Danmarks største industrifredning
Næste artikelTrævirksomhed sætter nye mål efter rekord