To gamle fiskerbåde udgør kernen i den nu genåbnede Restaurant Mallemukken. Fremover beskyttes de af fibergips og vindspærreplader, som udgør et værn mod Vestkystens stærke elementer.

Liggende i Thyborøn i første række ud til Vesterhavet er den nyåbnede Restaurant Mallemukken et af Danmarks mest udsatte spisesteder, når det kommer til påvirkninger fra naturens kræfter.

Kraftig blæst, fugt og salt fra havet er nemlig en fast del af hverdagen langs Danmarks vestligste kyst. Det var derfor lidt af en udfordring, der ventede tømreren Morten Schmidt fra Lemvig Byg, da han og hans kollegaer sidste år gik i gang med genopbygningen af den nu færdige og nyligt genåbnede restaurant.

– Set med tømrerbriller er det et meget, meget aggressivt miljø. Der findes næppe et miljø i Danmark, som er mere udsat, fortæller Morten Schmidt.

Den oprindelige Restaurant Mallemukken brændte ned til grunden i 2019, og den skulle derfor bygges op på ny. Den nyopførte restaurant har et helt anderledes arkitektonisk udtryk end den gamle, og den er lidt af et tilløbsstykke i sig selv. Med reference til Thyborøns gamle fiskerleje er den udformet af to gamle fiskekuttere, som er vendt på hovedet og forbundet af en rund bygning i midten.

Derfor var det et stort projekt, der ventede Morten Schmidt og hans kollegaer, da de vandt tømrerentreprisen.

– Vi skulle skabe en facade, der udover at kunne modstå vejr og vind, også kunne bue, fordi de to gamle fiskerkuttere forbindes af en rund bygning i midten. Det er faktisk ret svært at få byggematerialer til at bue uden at ødelægge deres gode egenskaber, og derfor var det både en spændende og krævende opgave at skulle opføre facaden, fortæller han.

James Hardie havde løsningen

Løsningen på tømrervirksomhedens udfordringer viste byggematerialeproducenten James Hardie sig at ligge inde med. Ved at beklæde restauranten med James Hardies vindspærre-plader og pudsbærende Powerpanel H2O plader yderst og Fermacell fibergipsplader inderst, er restauranten nemlig godt rustet i kampen mod naturens rasen.

– Vores HardieWindbreaker Board er elementernes værste fjende. Den er udviklet til at kunne modstå ekstreme vejrfænomener, og den er velegnet til et ekstremt miljø som den danske vesterhavskyst, fortæller Jesper Hove Donbæk, der er salgskonsulent hos James Hardie i Midt- og Nordjylland.  

Og så er pladerne yderst velegnede til buede bygninger, har det nu vist sig.

– Vi vidste at HardieWindbreaker Board kunne bues, men vi har ikke tidligere leveret vindspærreplader til så stor og rund en bygning, fortæller Jesper Hove Donbæk, der nu er endnu mere glad og stolt af sit produkt.

Han forklarer, at facadepladerne har endnu en særlig egenskab, der gjorde dem velegnede til genopførelsen af Restaurant Mallemukken:

– Fermacell Powerpanel H2O og HardieWindbreaker Board er karakteriserede ved, at de let kan monteres på trækonstruktioner ved hjælp af søm eller rustfri klammer. Mallemukken er opført som en trækonstruktion, og det talte bare for, at det skulle være vores produkter, som skulle monteres på facaden.

Et spændende projekt

Både Jesper Hove Donbæk og Morten Schmidt er tilfredse med opførslen af den nu genåbnede restaurant, og de er glade for at have spillet en hovedrolle i tilblivelsen af den karakteristiske vestjyske restaurant.

– Det er en meget flot bygning, som passer ind i omgivelserne, siger Jesper Hove Donbæk, mens Morten Schmidt siger, at restauranten har været et spændende byggeprojekt. 

–  Det er fantastisk, at nogen vil opføre så speciel en restaurant i Thyborøn. Det er ikke hver dag, at vi lander så spændende et projekt, siger Morten Schmidt.

Restaurant Mallemukken er en familievenlig restaurant, som serverer både stjerneskud, stegte rødspætter og smørrebrød.

Tidligere artikelKorkgulv fra Moland forbedrer akustikken og sparer tid ved lægningen
Næste artikelFerieklar med minimal indbrudsrisiko: Sådan hjælper du boligejeren