Med de seneste lempelser af rejserestriktionerne har mange nu fundet kufferterne frem og lagt planer for rejser sydpå eller ud i det danske sommerland. Rejselysten kan dog friste ubudne gæster, og her har landets tømrere gode muligheder for at hjælpe med hurtig og effektiv sikring af boligen inden afrejsen. Velfac kommer med en række gode råd om indbrudssikring af tyvens foretrukne indgang, nemlig vinduerne.

Store dele af Europa er nu blevet grønt i rejsevejledningerne, og skolernes sommerferie er netop startet. Derfor er det for mange danskere tid til at nyde sol, strand og skygge under parasollen til den helt store guldmedalje.

Men medaljen kan hurtigt få en trist bagside, for ifølge Det Kriminalpræventive Råd er juli den sommermåned, der byder på flest indbrud – alene sidste år, hvor coronaen effektivt fik antallet af indbrud til at styrtdykke, var der stadig 55 indbrud dagligt i hele måneden. Det er 56 % flere end i de øvrige sommermåneder.

Heldigvis kan landets tømrere gøre en del for at hjælpe boligejerne med hurtig og effektiv indbrudssikring, før sandaler og solhat ryger i strandtasken, og turen går af sted mod feriedestinationen.

Her finder tyvene ofte vej ind i boligen

Velfac anbefaler, at man først og fremmest hjælper boligejeren med at sikre vinduerne forsvarligt. Det er nemlig den vej ind, som de ubudne gæster ofte vælger, forklarer teknisk chef Kenneth Pretzmann Bøgelund, der også er ansvarlig for vinduesproducentens træningsprogrammer for tømrere:

– En af de mest effektive måder at komme tyvene i forkøbet er ved at sikre vinduer og døre. Derfor er det en god ide at give vinduerne et sikkerhedstjek før ferierejsen. Generelt vil indbrudstyvene gerne være både hurtige og lydløse, og derfor vil de sjældent smadre en rude, da larmen påkalder sig opmærksomhed. I stedet finder de typisk vej ind i boligen ved at fjerne glasset eller brække vinduet op.

Sådan sikres boligen nemt og effektivt

Heldigvis kan tømreren nemt gøre vinduerne langt mindre interessante for tyven og på den måde minimere risikoen for, at boligejeren vender hjem til en ubehagelig overraskelse. Kenneth Pretzmann Bøgelund har flere gode råd til, hvordan man sikrer vinduerne:

– En velkendt indbrudsmetode, som desuden er både let og lydløs, er at fjerne ruden ved at afmontere glaslisterne på ydersiden. Særligt hvis vinduerne er af ældre dato, bør du som tømrer være opmærksom på glaslisterne og fx skrue dem fast med envejsskruer. Hvis du vil være helt sikker på, at ruden ikke kan fjernes udefra, kan du tilbyde at udskifte til sikkerhedslimede ruder eller nye vinduer, hvor glaslisten er monteret på indersiden, forklarer han og fortsætter:

– En anden indbrudsmetode er en såkaldt underboring. Den kan du undgå ved at skifte hasper eller paskvilgreb. Hvis vinduerne har hasper, vil jeg anbefale at udskifte dem til en model, der indeholder sikring. Hvis vinduerne derimod er udstyret med paskvilgreb, er vejen frem at udskifte dem til et greb med indbygget lås.

Han påpeger, at det derudover kan have stor effekt at eftersikre vinduerne med beslag og sikringsskinner, som kan medvirke til at forhindre indbrud ved brug af værktøj.

Tænk sikring ind fra starten og kom nemmere i mål

Hvis tømreren alligevel står foran en renovering, hvor vinduerne skal udskiftes, er det oplagt at foreslå en vinduesmodel, som har indbrudssikring indbygget som standard. Det sparer boligejeren for både tid og overvejelser, da man ikke skal spekulere over at sikre vinduerne, vælge funktioner til og fra, eller bruge tid på at eftermontere sikkerhedsudstyr der kan påvirke vinduernes udtryk:

– Alle Velfac-vinduer har sikkerhedslimede ruder, specialdesignede beslag og et solidt lukkesystem. Dermed er vinduerne som standard sikret mod indbrud, hvilket gør det nemmere for boligejeren at træffe et trygt valg. Vil man skrue lidt ekstra op for sikkerheden, er der mulighed for at tilvælge greb med lås eller lamineret glas i ruden, slutter Kenneth Pretzmann Bøgelund af.