Fotos: Anja Fals – AMU Nordjylland

Flere hundrede studerende fra Aalborg Universitet og AMU Nordjylland var i uge 43 samlet for at skabe skulpturer og elementer i beton til den 15. betonworkshop.

Samarbejde, tværfarlighed, armering, støbeteknik og forskalling var på skemaet til betonworkshoppen på AMU Nordjylland i uge 43. Her blev der støbt betonskulpturer og -elementer til den store guldmedalje, da de studerende konkurrerede inden for temaerne “Bevægelse i byen”, “Leg og læring” og “Natur og sanser”. Opgaven var stillet af Jammerbugt Kommune, og slutresultatet var omkring 30 unikke figurer af beton, som skal stå i Brovst, bl.a. på skolen.

Fra om morgenen fredag d. 25. oktober var luften i AMUs produktionshaller tyk af betonstøv, da de studerende pudsede og sleb de sidste grater betonelementerne. Det var sidste dag af konkurrencen, og vinderne skulle kåres.

Deltagerne var struktør- og betonmagerelever på AMU Nordjylland eller studerende fra Institut for Arkitektur & Design og Medieteknologi samt Institut for Byggeri og Anlæg på Aalborg Universitet. På gulvet sås stor opfindsomhed med elementer i alle geometriske former plus en slange, en gris, en regnemaskine, et skateboard og en spejlvendt urskive.

Studerende på tværs af uddannelsesretninger
De studerende repræsenterede alle parter i en typisk byggeproces – rådgivende ingeniører, designere, arkitekter og entreprenører. De startede tirsdag morgen og fortsatte til onsdag med gruppearbejde og planlægning. Her kunne de benytte sig af hinandens kompetencer og fik derfor en vigtig indsigt i, hvordan andre faggrupper arbejder og tænker, inden de torsdag skulle støbe skulpturerne og elementerne.

“Det har været en god workshop. Jeg stod for realismen og bidrog med viden om, hvad der kan lade sig gøre i virkeligheden, fordi jeg har praktisk erfaring med at støbe beton. Det var nyt at være med til at udvikle det hele fra bunden. Normalt får vi bare en tegning, vi arbejder ud fra,” fortæller Nicklas Tolstrup, som afslutter den toårige uddannelse som betonmager næste år.

Borgmesteren roste de unikke værker
Jammerbugt Kommune, som nu skal modtage skulpturer og elementer, var repræsenteret ved borgmester Mogens Gade (V), som holdt festtale, før der blev overrakt diplomer og bøger fra Dansk Beton til de tre vindergrupper, der løste opgaverne bedst.

“Når I arbejder sammen om at skabe unikke betonelementer fra et givent tema på tværs af faggrupper giver det god læring, og det er fantastisk, hvad I har udrettet på så få dage. Samarbejde kan være besværligt, men giver som regel et bedre resultat,” sagde han til de studerende.

Vinderne
De tre vinderhold producerede en model af et hjerterytmediagram, en kube med funktioner til leg og læring samt et insekthotel, der kan bruges til at undervise i naturfag.

Vinderne”Bevægelse i byen”
Holdet støbte et hjerterytmediagram, der kan bruges som klatreredskab og bænk. Dommerne fremhævede konstruktionens form, funktion, symbolik og skulpturelle kvalitet samt elegance og styrke.

Vinderne – ”Leg og Læring”
Holdet støbte en kube, der kan bruges til både leg og undervisning ved Brovst Skole. Dommerne gav topkarakter for design, æstetik og funktion. Kuben forener leg og læring i undervisning og pauser.

Vinderne – ”Natur og sanser”
Holdet støbte et insekthotel, der kan bruges til læring og til at stimulere sanserne og spille sammen med naturen ved Brovst Skole.

Tidligere artikel70 procent af kommunernes bygninger har et dårligt energimærke
Næste artikelHolbergskolen i København kåret til “Årets Skolebyggeri 2019”