Foto: Jonathan Weimar

Holbergskolen i København NV blev af Nohrcon kåret som Årets Skolebyggeri 2019 på konferencen “Fremtidens skole og læringsrum” foran fire andre nominerede skoleprojekter.

En offentlig afstemning, hvor over 1300 stemte, og en fagjury afgjorde, at det i år var et renoveringsprojekt, der skulle modtage prisen. Juryen fremhævede blandt andet, at moderniseringen er blevet gjort med stor respekt for det oprindelige byggeri, og at resultatet er blevet superflot.

Skolen vandt foran FYNs HF i Odense, Grøndalsvængets Skole i København NV, Lundehusskolens autismeafsnit i København Ø og Roskilde Festival Højskole i Roskilde.

Renovering med respekt for fortiden
Holbergskolen er fra 1953 og i bevaringsklasse 4. Den har gennemgået en omfattende helhedsrenovering, og resultatet er et tidssvarende og energirigtigt læringsmiljø, som blandt andet har givet nye pædagogiske muligheder for gruppearbejde.

Som mange andre danske folkeskoler fra perioden, med røde murstensfacader og teglstenstag, oplevede Holbergskolen i Københavns Nordvestkvarter udfordringer med slidte bygninger, der ikke matchede nye læringsmetoder eller pædagogiske ambitioner. Målet var derfor at gennemføre en nænsom renovering i tråd med den oprindelige skoles kvalitet, arkitektoniske vision og håndværksmæssige omhu – der ville ajourføre skolens bygninger til nutidige krav til indeklima, akustik og fleksible læringsmiljøer.

Holbergskolen set udefra. Foto: KANT Arkitekter

”Jeg er meget stolt over, at Holbergskolen er blevet kåret som Årets Skolebyggeri 2019. Københavns folkeskoler har gennem de senere år fået et kæmpe løft – vi har sat penge af til at helhedsrenovere knap 60 skoler, vi har bygget nye, flotte skoler og vi har styrket den faglige kvalitet. Det har båret frugt, og i dag vælger flere og flere folkeskolen. Tillykke til Holbergskolen med den flotte pris!”, udtalte overborgmester Frank Jensen (S) efter kåringen.

Det var 7. gang, kåringen blev uddelt af Nohrcon. Kåringen har til formål at øge interessen for og indsigten i godt skolebyggeri, hvilket også er i fokus på konferencen “Fremtidens skole og læringsrum”.

Fakta om og teamet bag vinderprojektet

 • Projekt afsluttet: 2019
 • Type: Helhedsrenovering
 • Areal: 9.500 m²
 • Anlægssum: 82 mio. kr.
 • Bygherre: Københavns Kommune, ByK
 • Team: TRUST (Strategisk partnerskab)
 • Arkitekt: KANT arkitekter A/S NØHR & SIGSGAARD ARKITEKTFIRMA A/S 
 • Landskabsarkitekt: GHB Landskabsarkitekter
 • Ingeniør: DOMINIA & Norconsult
 • Entreprenør: Enemærke & Petersen
 • Andre involverede: Krydsrum Arkitekter/Reskur

Læs mere om kåringen på Nohrcons hjemmeside her.

Tidligere artikelInsekthotel og hjerterytmediagram af beton til Brovst
Næste artikelMest sundhedsskadelig radon i boliger fra før 2010