Foto: Unsplash.com

Bygge- og anlægsbranchen er for tiden hårdt ramt af de massive regnmængder. Nye tal fra Danmarks Statistik fortæller, at 14% af medarbejderne i Danmarks bygge- og anlægsvirksomheder blev påvirket negativt af de store vandmasser her i februar, der gør det sværere at producere i store dele af branchen.

“Voldsomt vintervejr med sne, frost og efterårsorkaner har altid påvirket byggeriet. Men det usædvanlige i år er, at det er den vedholdende regn og de efterfølgende oversvømmelser, der rammer arbejdet på bygge- og anlægspladserne”, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Når vandet på et tidspunkt trækker sig tilbage, så får håndværksvirksomhederne omvendt typisk en periode med travlhed. “Men set fra samfundets side, er der store tab ved de ødelæggende vandmasser i et lavtliggende land som Danmark”, siger Bo Sandberg. 

Dansk Byggeri efterlyser derfor en handlingsplan for klimasikring og kystbeskyttelse i Danmark. Her foreslår de, at der bliver oprettet en statslig klima- og kystfond, som sikrer kommunerne har bedre muligheder for at finansiere klimasikrings- og kystbeskyttelsesprojekter, og gør det nemmere for vandselskaberne at fjerne vandet, uanset hvor det kommer fra.

Mangel på ordrer og medarbejdere
Foruden den massive regn er flere bygge- og anlægsvirksomheder også påvirket af for lidt opgaver i ordrebogen. For anden måned i træk er der flere byggevirksomheder, som der har mere brug for opgaver end arbejdskraft. 

I februar blev 20% af bygge- og anlægsvirksomhederne ifølge Danmarks Statistik begrænset i produktionen på grund af mangel på efterspørgsel, mens 19% blev begrænset af mangel på arbejdskraft.
“De nye tal bekræfter, at det konjunkturmæssige pres på byggeriets arbejdsmarked er aftagende, mens den underliggende, mere strukturelle mangel på faglærte medarbejdere fortsat består”, siger cheføkonom Bo Sandberg.

Tidligere artikelDanni Jensen ansættes som ny servicechef i Stemas
Næste artikelBAUHAUS Tilst fejrede kåringen som ’Årets byggevarehus’ med stor fest