Foto: PR // Akustik-bafler bliver til kunstværker i verdens mest moderne kontorbygning, Lysgården, i Trondheim i Norge.

Et af verdens mest moderne kontorbyggerier i Trondheim i Norge, Lysgården, er både miljøcertificeret som passivhus og Breeam Excellent. Bygningen er udstyret med akustik-bafler, der hænger ned fra loftet som kunstværker.  

Lysgården er et af Norges nyeste og mest højteknologiske kontorbyggerier, som kaldes for verdens bedste af sin slags. Bygningen kombinerer lyd, lys og design, så brugerne opnår de optimale forhold med den rette belysning og luftkvalitet ved blot et klik i en app. De forhold er afgørende for det gode indeklima, som giver bedre præstationer på arbejde. Derfor var indeklima og god akustik tænkt ind i projekteringen af Lysgården helt fra starten. 

Hængende kunstværker giver bedre lyd
Det norske arkitektfirma HUS Arkitekter har tegnet det unikke kontorbyggeri med en vision om at skabe et attraktiv og fleksibelt sted at arbejde.

“Det var vigtigt for os at skabe en bygning, som kan tilpasse sig de mange udlejere, der har forskellige krav og ønsker til deres arbejdspladser. Vi har gjort en dyd ud af materialevalget såsom træ og synlig beton. Desuden har vi forsøgt at skabe lyse og luftige rum med varierende dagslysforhold og et stimulerende arbejdsmiljø,” siger arkitekt Kjell Bertelsen.

Lysgården er forsynet med omkring 6.000 såkaldte akustik-bafler akustikplader, som hænger ned fra lofterne og giver et behageligt lydniveau. Den særlige ’hængende’ form skaber et unikt, kunstnerisk udtryk som svævende firkanter, der pryder de store lokaler med højt til loftet:

“Vi har valgt akustik-bafler fra Rockfon konsekvent i designet af Lysgården. De har gjort det muligt for os at have synlig beton i lokalerne, uden at vi måtte gå på kompromis med akustikken. Samtidig bliver det naturlige dagslys, som strømmer gennem det store glastag, reflekteret mest muligt via baflerne,” forklarer Kjell Bertelsen og fortsætter:

“Baflerne er sat sammen i et mønster, som skaber et filter, der minder om et løvtag. Små striber af sollys slipper ind i bygningen på en god måde, uden at du får sollyset direkte ind. Vi har arbejdet meget med, hvordan løsningen ville fungere i praksis. Både med små filmfrekvenser og simuleringer, og hvordan lyset og baflerne påvirkes af de forskellige årstider. Vi er meget tilfredse med samarbejdet med Rockfon og deres måde at imødekomme vores ønsker på. Det har gjort, at vi kunne skabe en helt unik løsning.”

God akustik og æstetik
Akustik-baflerne bidrager til komfortable og æstetiske rum, ifølge Rockfons produktudvikler Jesper Wolff: 

“Baflerne er gode løsninger, fordi de er meget fleksible og kan tilpasses det eksisterende design i bygningen. I Lysgården har man integreret baflerne på en kreativ måde, hvor de fremhæver de kunstneriske detaljer og samtidig bidrager til at øge medarbejdernes arbejdsglæde og motivation. Lysgården er et pragteksemplar på, hvordan god akustik ikke går på kompromis med godt design,” siger han.

Tidligere artikelKursus i den nye gassikkerhedslov
Næste artikelJyllands Markisefabrik får eneforhandling af motorer og automatik