Foto: De kuppelformede oplevelsessfærer i oplevelsesarenaen, Naturkraft, er beklædt med loftplader fra Rockfon for at sikre god akustik og høj billedkvalitet.

Ved Ringkøbing er der fuld gang i byggeriet af den ny oplevelsesarena, Naturkraft. Naturkraft skal gøre turister såvel som fastboende klogere på naturens kræfter. Rundt på loft og vægge, som glider sammen i de tre kuppelformede oplevelsessfærer, præsenteres film om forskellige naturfænomener, hvilket har sat høje krav til akustik og billedkvalitet i arenaen.

Naturens kræfter er så fascinerende, at det snart er en hovedattraktionen i Ringkøbings nye oplevelsesarena. Oplevelsesarenaen, som går under navnet Naturkraft, skal sikre turister og fastboende muligheden for at blive klogere på naturens kræfter. Derudover også hvordan vi mennesker bruger dem på i dag. Naturkraft åbner officielt den 4. juni i år

Thøgersen & Stouby, som den designledende arkitekt, har lige fra starten tænkt vind og vejr ind i projektet: Ikke blot som en del af underholdningselementet, men også i forhold til anvendeligheden. Jens Erik Thøgersen, Partner hos Thøgersen & Stouby, fortæller:

“Vi har naturen i fokus hele vejen rundt. Både udenfor, men i høj grad også inde i bygningen, så attraktionen kan bruges året rundt. Vi har lavet en skulpturel ringvold, som varierer mellem tre og 12 meters højde, hvorfra man kan se ud over landskabet og Ringkøbing Fjord. Skåret ind i ringvolden ligger hovedbygningen, hvor man bliver mødt af tre kuppelrunde oplevelsessfærer, som har hver deres formål til at gøre os endnu klogere på naturen. På den måde får vi naturen i fokus både inde og ude.”

Akustikken er vigtig for selve oplevelsen
Når man træder ind i en af de tre sfærer, vil man blive mødt af både lyd og billede. Rundt på væggene og i loftet afspilles der nemlig korte film, der illustrerer forskellige naturfænomener. Dette har sat høje krav til kuplernes funktioner, der både skal give naturens kræfter frit spil og samtidig gøre det behageligt for de besøgende gæster.

“Den runde form gør, at lyden slår tilbage fra alle retninger. Derfor skal vi både sørge for at dæmpe lyden uden for sfæren og sørge for god lyd inde i sfæren. Samtidig skal det være muligt at projicere film i de rigtige, virkelighedstro farver på væggene. Derfor valgte vi at bruge plader fra Rockfon, som kunne efterleve begge ting. Efter at have testet flere af Rockfons farver valgte vi to grå toner, som gav de bedste mørke kontraster og samtidig viste himmelfarver flot under projiceringen”, fortæller Jens Erik Thøgersen

Optimal lydabsorption i runde former
Udover efterlevelse af kravene til akustikken og projicering af film – så var det også vigtigt, at loftpladerne kunne tilpasses den karakteristiske, runde form. Bo Jørgensen, projektkonsulent hos Rockfon, fortæller: 

“Opgaven har været meget speciel, eftersom det er en kuppel, der skal beklædes hele vejen indvendig. Det vil sige, at der ikke er noget egentligt loft, da det glider sammen med væggene. Derfor er den nederste halvanden meter lavet i gips, da loftpladerne er beregnet til at sidde steder, hvor man ikke kan røre ved dem”, fortæller Bo Jørgensen og afslutter:

“Pladerne er vores Rockfon Color-all, som giver optimal lydabsorption, og som fås i lige den farve, man ønsker. Loftpladerne er fremstillet i specialmål, som bliver mindre og mindre, så de passer til den runde form. På den måde får vi et rum, hvor vægge og loft ser ordentligt ud, og hvor der samtidig er akustisk regulering, så man som bruger får en ordentlig oplevelse, når man går igennem og ser en film.“

Tidligere artikelCoromatic bygger fremtidens datacentre for Region Midtjylland
Næste artikelJCN Bolig leverer rekordregnskab og foretager generationsskifte