Foto: PR // Dokumentationschef i AART Architects Johanne Mose Entwistle og Human Insights Manager i Alexandra Instituttet Mia Kruse Rasmussen 

Fremtidens bæredygtige byggeri handler i høj grad om at skabe rammerne for bæredygtig adfærd, lyder det fra Johanne Mose Entwistle og Mia Kruse Rasmussen, der deltager i debatten ‘I Fremtiden er bæredygtighed altid både grøn, social og økonomisk på Building Green’.

Bæredygtigt byggeri har fundet sin plads i branchen. Store institutionelle investorer satser både energi og penge på at bygge bæredygtigt med træ og genbrugsmaterialer. Materialeproducenter arbejder for at gøre deres produktion mere grøn. Men hvordan ser fremtiden ud for det bæredygtige byggeri?

Det tager debatten, ‘I Fremtiden er bæredygtighed altid både grøn, social og økonomisk på Building Green’, afsæt i den 25. marts. 

Fællesskab og byliv med det bæredygtige byggeri
Fremtidens bæredygtige byggeri handler om at bygge bygninger i høj kvalitet, der skaber gode betingelser for fællesskab og byliv, lyder det fra dokumentationschef i AART Architects Johanne Mose Entwistle, der deltager i debatten:  

“Vi skal kigge meget mere på de sociale faktorer og adfærden i bygningerne. Bliver bygningen brugt, som det var tænkt? Kan vi tilføje deleøkonomiske elementer, som fremmer fællesskab, og får folk til at pulje ressourcerne? I Pakhusene på Aarhus Ø har vi tegnet en kontorbygning, hvor vi deler fælles faciliteter som mødelokaler, kantine og fitnessrum med de andre virksomheder i bygningen. En gang om måneden bliver beboerne i området inviteret ind til fællesspisning. På den måde opstår der fællesskaber på tværs.“

Efterspørgslen skal skabes af byggebranchen
For Johanne Mose Entwistle er der ingen tvivl om, at mange gerne vil bo mere bæredygtigt. Men de kender ikke muligheder og hvad de skal efterspørge. Derfor skal byggebranchen selv skabe efterspørgslen ved at vise brugerne de mange muligheder for at bo bæredygtigt:   

“Vi kan ikke forvente, at folk skal efterspørge noget, de ikke ved, hvad er. Vi skal give folk mulighed for at leve mere bæredygtigt, uden det bliver et uoverskueligt projekt. Det skal hænge sammen med folks hverdag. Hvis vi kan det, er vi kommet langt,” siger Johanne Mose Entwistle. 

Mia Kruse Rasmussen, Human Insights Manager i Alexandra Instituttet, er enig. Hun har analyseret samspillet mellem mennesker og bygninger på en lang række byggeprojekter:

“Jeg oplever, at designfasen ofte er koblet fra driftsfasen. Vi overleverer det perfekte hus til brugerne og kan så ikke forstå, hvorfor huset ikke er lige så bæredygtigt i praksis som det var i regnearket. Menneskelig adfærd bliver ikke tænkt ind fra begyndelsen,” siger Mia Kruse Rasmussen.

Kvotehuset understøtter bæredygtig adfærd
Mia Kruse Rasmussen har blandt andet været med til at evaluere Realdania By og Bygs projekt Kvotehuset. Det er et enfamilieshus, der er designet til at understøtte bæredygtig adfærd med både arkitektoniske, tekniske og adfærdsrettede tiltag, og ifølge hende har netop denne kombination afgørende betydning for husets succes. Blandt tiltagene er et overdækket tørreskur, viktualierum og en app, der overvåger familiens energiforbrug. Går familiens forbrug over kvoten, lukker huset ned. Huset kan hurtigt startes op igen, men familien ved på den måde, at de har brugt for meget energi i forhold til deres kvote.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen / Realdania By & Byg // Kvotehuset er designet til at understøtte bæredygtig adfærd med arkitektoniske, tekniske og adfærdsrettede tiltag

“Jeg håber, at vi kommer til at se flere projekter, der har fokus på driften og adfærden i de rum, vi bygger. Det er en af mine store kæpheste: at vi skal samtænke designfasen med driftsfasen og arbejde meget mere tværfagligt, hvis vi skal få et bæredygtigt byggeri, der holder sin performance over tid. Jeg glæder mig til at diskutere, hvordan vi skaber et nyt paradigme for bæredygtigt byggeri på Building Green,” slutter Mia Kruse Rasmussen.

Debatten 
‘I Fremtiden er bæredygtighed altid både grøn, social og økonomisk på Building Green’ den 25. marts kl. 15.40 på Central Stage. I debatten deltager:

  • Mia Kruse Rasmussen, Human Insights Manager, Alexandra Instituttet
  • Nikolaj Østergaard Thunbo, arkitekt, AART architects
  • Jørgen Søndermark, projektleder, Realdania By og Byg
  • Steffen E. Maagaard, koncernkompetencechef for Energidesign & Indeklima, MOE
  • Steffen Petersen, lektor, Institut for Ingeniørvidenskab AU
  • Johanne Mose Entwistle, dokumentationschef, AART architects
Tidligere artikelSampension henter brancheprofil som ny ejendomschef
Næste artikelSpangenberg & Madsen satser på Trekantområdet med ny leder