Home Byggeri Et omsætningsfald på 20 % forventer hver fjerde tømrermester

Et omsætningsfald på 20 % forventer hver fjerde tømrermester

0
24

Danske tømrermestre frygter, at branchen på sigt vil blive hårdt ramt af Corona-krisen. Hos Træsektionens medlemmer i Dansk Byggeri, kan man allerede nu se ind i annullerede ordrer hen over sommerhalvåret. Derudover forventer mere end hver fjerde tømrermester forventer et omsætningsfald på mere end 20 % i 2020

Annullerede ordrer hos landets tømrermestre er anledning til stigende bekymring. Det viser en undersøgelse, som Træsektionen i Dansk Byggeri har foretaget blandt landets tømrermestre. Undersøgelsen viser, at omkring halvdelen af landets tømrermestre frygter en omsætningsnedgang på mellem 10 og 20 % eller mere. Det er således en samlet branche, der frygter at skulle foretage betydelige reduktioner i antallet af medarbejdere hen over sommeren.

Frygter tusindvis af fyresedler

Træsektionen tæller i dag godt 2500 tømrervirksomheder, og ifølge undersøgelsen er 7 % af de ansatte herfra allerede opsagt eller hjemsendt. Ud fra medlemmernes tilbagemeldinger frygter Træsektionen derfor, at tusindvis af ansatte i branchen kan risikere at miste jobbet permanent.

Covid-19 er et hårdt slag for branchen, og vi her endnu ikke set det fulde omfang af konsekvenserne for vores kunder og dermed for vores medlemmers omsætning. Vi risikerer, at det tager flere år, inden vi er tilbage på sporet“, siger Jesper Salling Nielsen, der er branchechef for Træsektionen i Dansk Byggeri.

De annullerede ordrer fra mange byggeprojekter skaber lige nu beskæftigelsesudfordringer blandt tømrerne. Derfor roser man i Træsektionen regeringen for at have suspenderet det kommunale anlægsloft. Ifølge undersøgelsen er tilbagemeldingen fra medlemmerne er, at det endnu ikke har givet ekstra ordrer.

Vi kan se i undersøgelsen, at langt de fleste af vores medlemmer på nuværende tidspunkt endnu ikke har oplevet, at suspensionen af anlægsloftet har givet flere arbejdsopgaver. Måske skyldes det blot, at processen tager tid, og vi opfordrer kommunerne til at arbejde så hurtigt som muligt“, lyder det fra Jesper Salling Nielsen.

Optag af lærlinge påvirkes

I Træsektionen frygter man, at manglende rettidig handling kan komme til at sætte spor langt ud i fremtiden.

Det er vigtigt, at vi kan fastholde arbejdspladser – og ikke mindst sikre, at der er praktikpladser nok til at uddanne fremtidens tømrere. Hvis ikke vi får uddannet de unge allerede i år og næste år, så risikerer vi, at vi ikke har kapaciteten til fremtidige byggeopgaver og derved forværrer og forlænger krisen. Vi ved, at der er store årgange, som forlader os om kort tid, og netop derfor er det ekstra vigtigt at få startet en dialog om, hvordan tømrerbranchen sikrer sig til fremtiden“, understreger Jesper Salling Nielsen.