Vil vi i fremtiden bygge vores huse af svampe, brændenælder og genbrugsplast? Vil vi dyrke mursten som afgrøder? Og hvad kommer nye bæredygtige materialer til at betyde for vores forståelse af arkitektonisk skønhed? Copenhagen Contemporary (CC) er stolte af til sommer at kunne åbne dørene for en stor eksperimenterende gruppeudstilling: Reset Materials – Towards a Sustainable Architecture. Udstillingen udforsker fremtidens arkitektur og lader publikum gå på opdagelse i et univers af mulige nye byggematerialer udviklet af arkitekter, kunstnere og materialeproducenter. Reset Materials – Towards a Sustainable Architecture er skabt i et unikt samarbejde mellem CC og Arkitektforeningen i anledning af Arkitekturåret 2023.

Byggeri er i dag en af de mest forurenende, menneskelige aktiviteter på jorden og står for næsten 40 % af det globale CO2 aftryk. En stor del heraf stammer fra produktionen af materialer og materialeaffald. Det er derfor påtrængende for fremtidens arkitekter og byggeindustri – og for samfundet generelt – at udvikle radikalt nye måder at bygge på.

Udstillingen Reset Materials – Towards Sustainable Architecture lader gæster gå på opdagelse i et univers af nye, banebrydende og eksperimenterende byggematerialer. Ti grupper bestående af arkitekter, kunstnere og materialeproducenter giver hver især deres originale bud på fremtidens bæredygtige arkitektur. Omdrejningspunktet for udstillingen er studier af nyudviklede eller genopdagede, lokale materialer – fra genanvendeligt plast til levende organismer og biogene materialer som brændenælder, jord og hamp, som hver af de tværfaglige teams har samlet, dyrket og høstet, dekonstrueret og komponeret på ny. De endelige værker udstilles som materiale-fragmenter, der giver de besøgende et indblik i udviklingsprocessen og tilbyder en individuel oplevelse af materialernes arkitektoniske og æstetiske potentialer.

København bliver verdens vindue under arkitekturåret 2023

“Som samfund har vi brug for kunstnernes kreative kraft for at udvikle nye løsninger på fremtidens udfordringer. Kreativitet handler grundlæggende om at tænke nyt – at opdigte, skabe og udvikle noget, som ikke eksisterer i forvejen. Vi er på CC stolte af at præsentere dette nyskabende og visionære projekt, som kan inspirere til en ny og mere bæredygtig arkitektur,” udtaler Marie Laurberg fra Copenhagen Contemporary.

“Der er et enormt behov for at eksperimentere med nye materialer, genbrug og nye tilgange, der kan gøre byggeriet mere bæredygtigt, hvis vi overhovedet skal kunne tillade os at bygge nyt i fremtiden. Arkitekturhovedstaden og Verdenskongressen for Arkitekter til sommer er et unikt vindue til at vise, hvordan danske arkitekter lige nu er optaget af at arbejde med lokale materialer og en ny bæredygtig æstetik, der kan inspirere på globalt plan. Og vi er fantastisk glade for at kunne præsentere udstillingen i samarbejde med Skandinaviens største institution for samtidskunst, Copenhagen Contemporary”, siger Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen.

Fremtidens opdyrkede og genanvendte materialer

På udstillingen præsenteres blandt andet arkitekten Anders Lendager og kunstneren Honey Biba Beckerlee, som eksperimenterer med affald fra udvindingen af grundstoffet silicium. Silicium er overalt i naturen, hvor man kan finde det i sand, sten, jord og ler – endda i planters blade samt hud, hår og negle på mennesker. Det udvindes eksempelvis til brug i produktionen af mikrochips og solceller – og i den proces, går en stor del til spilde. Lendager og Beckerlee undersøger, hvordan silicium kan bruges i støvform til at danne nye æstetiske udtryk som eksempelvis keramik, hvor det er lykkedes at skabe en farvestrålende glasur af en kombination af affaldsmaterialer fra industrien. Desuden undersøger de, hvordan stoffet kan bruges til at løse tekniske udfordringer i byggeriet, bl.a. som komprimerede byggesten og støbegulve.Et andet projekt i udstillingen udforsker svampematerialet mycelium. Dette materiales inhomogene, netværksstruktur rummer designmæssige potentialer og kan blandt andet anvendes til nye, bæredygtige akustiske løsninger. Materialet udforskes af arkitekter, ingeniører og kunstnere fra Det Kongelige Akademi, Henning Larsen Arkitekter, tegnestuen nikolova/aarsø og producenten Naturpladen ApS.

Grundige studier bag

De ti udstillingsteams har arbejdet sammen gennem et år i regi af projektet #MATERIALER på baggrund af et open call igangsat af Dreyers Fond. Siden har holdene, som består af arkitekter fra både veletablerede og up-coming tegnestuer, kunstnere og materialeproducenter, eksperimenteret og afprøvet materialernes æstetiske, tekniske og bæredygtige potentialer. Resultatet præsenteres for første gang i udstillingen Reset Materials – Towards Sustainable Architecture.

 

Tidligere artikelSe listen: De bedste håndværkere for 2023 er kåret
Næste artikelBetonbranchen anbefaler mindre brug af beton