Det første spadestik til Lalandia Søndervig er taget – og det har i dén grad sat træbyggeri på dagsordenen. Facadetræ fra bæredygtig skovdrift skal nemlig bruges til opførelsen af 280 sommerhuse. Det har sendt bud efter træpaneler på en samlet længde på 155 km, svarende til afstanden mellem København og Odense.

I Ringkøbing skyder det nye feriecenter Lalandia Søndervig netop nu op i det vestjyske landskab. Det samlede område skal strække sig over 69.000 kvm og vil omfatte badeland og 483 sommerhuse. Og så kommer det store byggeprojekt ikke mindst til at bane vej for træbyggeri i stor skala.

280 af sommerhusene skal nemlig bygges i træ, og her er Taasinge Elementer elementleverandør til den ene af entreprenørerne på byggeprojektet, JCN Bolig.

Fem huse om dagen

Vi er stolte af at være elementleverandør til et så stort og prestigefyldt byggeri. Vi har for nyligt taget det første spadestik, og vi kommer til at bygge i en høj frekvens à fem huse om ugen. Dét stiller selvfølgelig store krav til vores logistik og montage-setup, som vi har finpudset og optimeret gennem mange år – netop for at kunne håndtere kæmpeordrer som denne“, siger Martin Tholstrup, adm. direktør i Taasinge Elementer, og fortsætter:

Samtidig er der tale om et setup, hvor vi har reduceret materialespildet til et absolut minimum – til gavn for både miljøaftryk og råstofforbruget. For selvom træ i sig selv er et bæredygtigt materiale, er vi først i mål, når hele byggeprocessen også følger med“.

Det har også været en topprioritet for virksomheden at anvende materialer af højeste kvalitet til sommerhusene. Det gælder ikke mindst for facaderne, hvor Taasinge Elementer derfor har allieret sig med den sønderjyske træproducent Frøslev, som skal levere al facadebeklædningen til de 280 sommerhuse.

Mængden af træ, der skal leveres til projektet, er massiv. Til opførelsen af de 280 sommerhuse skal vi bruge træpaneler, der sammenlagt har en længde på ca. 155 km, hvilket svarer til afstanden mellem København og Odense. Her er Frøslev leveringsdygtige og en garant for facadetræ i højeste kvalitet. Men mindst lige så vigtigt: De har alle forarbejdningsprocesser inhouse, og deres træ leveres derfor både færdigmalet og i specialmål, hvilket reducerer spild og arbejdstid i produktionen og på byggepladsen. Vi er ikke i tvivl om, at vi har sat det helt rigtige hold til at opføre de 280 huse i bedste kvalitet – uden at give køb på den høje byggefrekvens“, fortæller Martin Tholstrup.

Nordisk gran fra bæredygtig skovdrift

Hos Frøslev ser adm. direktør Martin L. Petersen også frem til samarbejdet. Og han lægger vægt på, at virksomheden har prioriteret både kvalitet, æstetik og bæredygtighed i sit valg af facadetræ.

Træet, vi leverer, er gran, der stammer fra Hedmark Fylke i Norge. Det er specielt udvalgt træ af en rigtig god kvalitet, hvilket blandt andet afspejles ved de små og friske kviste, der giver et flot slutprodukt“, siger Martin L. Petersen og fortsætter:

Derudover er der tale om PEFC-certificeret træ fra bæredygtig, norsk skovdrift, som vi efterfølgende har forarbejdet i Frøslev – blandt andet ved at høvle det, kløve det, kappe det på fixmål og male det i to lag samt i enderne. Herefter er det leveret til Taasinge Elementer, der har anvendt det i deres produktionsanlæg i Hampen, og det ender sin rejse på sommerhusene i Søndervig. Vi er godt i gang med leverancerne og ser frem til et godt og produktivt samarbejde med Bygma og Taasinge Elementer”.

Byggeriet af sommerhusene forventes at stå færdigt i sidste halvår af 2021.

Tidligere artikelDirektørskifte i Dansk Energirådgivning A/S
Næste artikelKlimasikring og rekreativt område ved Randers skal skabes af Jakobsen & Blindkilde