Knap hver femte dansk patentansøgning er grøn, hvilket sikrer Danmark en europæisk topplacering i grøn innovation. Det fremgår af en ny rapport, der også viser, at grønne patenter er blevet mere værd.

Der innoveres på livet løs i virksomhederne indenfor teknologier, der enten hjælper med at afbøde virkningerne af klimaændringer eller beskytter miljøet. Det fremgår af en ny undersøgelse fra den europæiske patentorganisation, EPO, og den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO, der beskriver patentlandskabet i perioden 2015-2019.

Danmark indtager en klar førerposition, når det kommer til andelen af de såkaldte CCMT-patentansøgninger – altså patentansøgninger indenfor teknologier, der hjælper med at afbøde virkningerne af klimaændringerne. Den type opfindelser repræsenterer nemlig hele 19 pct. af danske virksomheders patentansøgninger. Til sammenligning er andelen tættere på 10 pct. i mange andre, større lande, såsom Tyskland, Frankrig, Østrig og Spanien.

“Vi klarer os rigtig godt sammenlignet med resten af Europa og de lande vi normalt sammenligner os med. Patenter er en del af løsningen på klimaudfordringerne, så det er meget positivt, at danske virksomheder har øje for værdien af at patentere,” siger Rune Lorentzen, enhedschef i Center for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Ifølge undersøgelsen er Danmark også med i top fem, når antallet af CCMT-ansøgninger gøres op. Tyskland tegner sig for 42 pct af alle CCMT-patentansøgninger fra EPO-medlemsstater, Frankrig kommer på andenpladsen med 17 pct., efterfulgt af Holland (9 pct.), Danmark (7 pct.) og Sverige (6 pct.).

Grønne patenter er blevet mere værd
Foruden de klimamæssige gevinster, er den økonomiske effekt af industrier, der er intensive på enten CCMT-patenter eller grønne varemærker, steget de seneste år og tegnede sig for 9 pct. af beskæftigelsen og 14 pct. af BNP i EU i 2017-2019.

“Det er selvfølgelig afgørende at have kapaciteten til at innovere. Men det er også vigtigt at have for øje, at patenter er med til at gøre det muligt at udbrede og tjene penge på teknologien på markeder udenfor Danmarks grænser, hvor både de helt store muligheder for danske virksomheders vækst og potentialet for global reduktion af CO2-udledning findes, ” siger Rune Lorentzen.

Samlet set var hver tiende europæiske patentansøgning indgivet af en EU-virksomhed eller opfinder i 2019 relateret til CCMT’er. Grønne varemærker indgivet af EU-baserede virksomheder tegner sig for en tilsvarende andel af alle EU-varemærkeansøgninger i 2021.

Læs undersøgelsen “IPR-intensive industries and economic performance in the European Union, 4. Udgave” her: IPR-intensive industries and economic performance in the European Union – Industry-level analysis report, fourth edition – October 2022

Tidligere artikelUndersøgelse i byggeriet: Entreprenører er optimistiske i forhold til 2023
Næste artikelByggeriet får stadig konkurstæv i februar