Februar blev en kold fornøjelse for virksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen. Med 81 konkurser måtte branchen lægge ryg til dobbelt så mange konkurser som i samme måned sidste år. En stigning på 103 %.

Det høje antal kommer efter en lige så barsk januar. I årets to første måneder har 800 medarbejdere således mistet deres job i branchen, der tæller alt fra virksomheder med 60 ansatte til underleverandører med 1-3 ansatte.

Byggeri og detailhandel under pres

“Vi ser en udvikling, der ligger i tråd med prognoserne for 2023, hvor vi nogle måneder endnu må forvente et forhøjet konkursniveau i byggeriet,” kommenterer Morten Kofoed-Larsen, Country Manager hos Creditsafe Denmark.

Også Engros og detailhandel kommer ud af februar på et højt niveau. Ligesom i andre brancher steg antallet af konkurser stejlt i efteråret fra 64 i oktober 2022 til 126 i november. Efter et forsigtigt fald i december, steg antallet atter i januar 2023 og ligger i februar med 71 konkurser stadig højere end året før.

Øgede udgifter skal videre til forbrugerne

“Virksomheder, der har forsømt at sende deres øgede omkostninger videre til forbrugerne, er ilde stedt,” siger Morten Kofoed-Larsen.

“Inflationen er ved at finde sit niveau. Men mange føler sig mørbankede efter energikrise, tilbagebetaling af Coronalån og stigende råvarepriser. Og så kommer overenskomstkravene lige oveni – med udsigt til øgede lønudgifter. Det kan ikke undgå at udfordre cashflowet hos de små- og mellemstore virksomheder.”

Det går godt for overnatning og restauration

Månedens positive overraskelse er Overnatning og Restauration. Antallet af konkurser faldt i februar til bare 17.

“Farten tog af før jul og selvom vi er vant til sæsonudsving, er der grund til optimisme,” kommenterer Morten Kofoed-Larsen.

I januar mistede 412 jobbet i Overnatning og Restauration. Det tal var i februar nede på 174.

Konkursniveauet toppede i november

Hvis vi kigger på regionerne gennem det seneste års tid, steg antallet af konkurser markant i efteråret med kulmination i november, mens de seneste tre måneder har vist en nedadgående tendens i alle regioner undtagen region Sjælland, som i februar oplevede en svag stigning.

Det skyldes især en konkurs, som påvirkede flest arbejdspladser i februar: En vikar-virksomhed med knap 100 ansatte.

Flere større virksomheder går konkurs

Ud af det samlede antal virksomheder, der i februar gik konkurs, var 6 ud af 10 mindre virksomheder uden ansatte. Ser vi tendensen over det seneste halve år, forskyder fordelingen sig dog gradvist.

Flere større virksomheder går konkurs med et stigende antal tabte arbejdspladser til følge.

Tidligere artikelDanske virksomheder er europamestre i at satse på grøn innovation
Næste artikelBæredygtighedsmedarbejdere er de mest efterspurgte i byggeriet – se hele listen