Christensen & Co Arkitekter føjer endnu et læringsbyggeri i Holland til porteføljen. Denne gang er det et byggeri, der både er udviklet efter Blue Zone konceptet og stræber efter at være det mest bæredygtige byggeri i Holland. Tegnestuen har sammen med hollandske Next Architects tegnet projektet Child Center Cartesius, som skal rumme en folkeskole, daginstitution og idrætshal, der understøtter sund livsstil og trivsel.

I det helt nye Cartesius-kvarter i Utrecht bliver Child Center Cartesius et bæredygtigt læringscentrum med folkeskole, daginstitution og sportshal. Vinderprojektet er et kompakt, naturinkluderende og fremtidsorienteret byggeri, der spiller en aktiv rolle i den nye bydel. Det kombinerede program er organiseret i én flydende spiralbevægelse omkring et grønt hjerte. Skole, daginstitution og idrætshal fungerer selvstændigt, men også i sammenhæng.

Biodiversitet, landskab og arkitektur i en sløjfe
’’For os stopper landskabet og den grønne sløjfe ikke ved facaderne på det nye byggeri, og læringsmiljøet stopper ikke ved starten af ​​landskabet. Vi ser muligheder for, at bygning og landskab hænger stærkt sammen og flettes sammen.’’ Siger arkitekt og partner i Christensen & Co Arkitekter Mikkel Hermann Sørensen. Han uddyber, at elever og lærere kan se og opleve naturen på forskellige måder og forskellige steder i hele bygningen. Der vil for eksempel være redehuse, bihoteller og bittesmå skove og taghaverne bliver indrettet med køkkenhaver, som kan indgå i undervisningen.

Et stort byggeri der skal danne rammen for læring og sundhed
Child Center Cartesius er navnet på de nye rammer for børns læring og sundhed

Cartesius Child Center bliver en energineutral bygning, som matcher bygherren Gemeente Utrechts ambition om at skabe den mest bæredygtige og cirkulære bygning i Holland.  Byggeriet er udformet som et biobaseret byggeri med en klar identitet og struktur og med genkendelige indgange. Ved at føre landskabet fra omgivelserne op til taghaverne forbindes bygningen med områdets grønne karakter i en glidende overgang.

Blue Zone konceptet
Cartesius-kvarteret er designet efter Blue Zone-konceptet: en sund livsstil og levemiljø, der er afledt af de fem områder i verden, hvor mennesker lever længst og lykkeligst. Udformningen af ​​børnecentret, som også inkluderer idrætsbyggeri, er en fortolkning af de blå zoners kerneværdier, omsat til gældende termer for uddannelse og børnepasning, hvor natur og bæredygtighed spiller en vigtig rolle. Dette ses i den grønne sløjfe, der omslutter kvarteret, i den grønne sløjfe flyder naturen ind, over og igennem. I arkitekturen skaber det en dialog med de to andre fritstående bygninger i området, Solo-bygningen af ​​Zecc og trafikkontrolposten af ​​dJGA architects.

Bygningen skal spille en central og sammenfattende rolle for børns læring, udvikling og sundhed.
Byggeriet forventes at stå færdigt i 2025.

Designet til kontinuerlig læring
Bygningens design er baseret på et princip om, at uddannelse og børnepasning smelter sammen til ét flydende læringsforløb, hvor barnets udvikling er central. I overensstemmelse med denne idé er bygningen organiseret i en spiralbevægelse omkring et grønt hjerte for at sikre et naturligt flow gennem bygningen og skabe et trygt miljø, der stimulerer interaktion og synergi mellem brugergrupperne. Hvert alderstrin har sin egen plads i bygningen, som logisk hænger sammen med næste alderstrin. At gå i skole bliver her en rejse, hvor det pædagogiske miljøs kvaliteter bevæger sig sammen med barnet. Arkitekt Marijn Schenk, fra NEXT Architects siger: ”Arkitekturen følger med i barnets udvikling gennem de forskellige alderstrin. I den forstand kan bygningen også spille en pædagogisk rolle, med forskellige typer rum, der udfordrer børn til at udforske. Med indendørs bakker der fører til toppen og huler, der giver tryghed, og med en fuglerede øverst, hvor de ældste børn kan se ud over byen.”

Tidligere artikelGROHE-kampagne sikrer bedre sanitetsforhold for 2 mio. mennesker
Næste artikelWavin sikrer fremtiden med specialist inden for vand og data