Foto: Pexels.com

En ny IT-analyse fra Dansk Byggeri viser, at bygge- og anlægsbranchen bliver mere og mere digital. Men branchen sakker stadig bagud i forhold til andre brancher. 

Håndværks- og entreprenørvirksomhedernes investeringer i it-løsninger er steget støt de syv år, at Dansk Byggeri har lavet sin analyse, og 2019 er ingen undtagelse.

Bygge- og anlægsvirksomhederne er godt med, når man ser på de digitale hjælpemidler, der er mest oplagte at bruge og nemme at gå til. Som for eksempel at registrere tidsforbruget på mobilen eller en app, at klare regnskabet på computeren eller kvalitetssikre elektronisk”, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

Sammenligner man med industrien, har flere bygge- og anlægsmedarbejdere adgang til internettet, når de er på job. I denne forbindelse ses Bygge- og anlægsbranchen at ligge bedre end andre brancher, når det gælder mobilt internet. 

Halter efter andre brancher
Men sammenligner man med andre brancher er bygge- og anlægsbranchen stadig bagud, viser nye tal fra Danmarks Statistik om IT-anvendelsen i erhvervslivet. Forskellen er størst i anvendelsen af mere avancerede digitale løsninger som for eksempel big data, robotter, droner og 3D-printning.

I analysen fra Dansk Byggeri har næsten halvdelen af bygge- og anlægsvirksomhederne investeret i IT inden for det seneste år, mens en tredjedel af virksomhederne slet ikke efterspørger bedre IT-værktøjer.

“Branchen er karakteriseret af mange små og mellemstore virksomheder, det er formentlig en af forklaringerne. Men det er ærgerligt at se, at så mange helt afskriver bedre it-værktøjer. En anden årsag kan være, at de ikke kender de produkter, der kan lette dagligdagen og gøre arbejdet mere effektivt og dermed øge bundlinjen”, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

Det store it-overblik
Dansk Byggeri arrangerer to it-messer den 4. februar i Taastrup og den 5. februar i Aarhus for at udbrede kendskabet til digitale løsninger. 

It-messerne er for virksomheder, der vil prøve at danne sig et overblik over, hvad der findes af muligheder for netop dem og for virksomheder, der går målrettet efter bestemte digitale løsninger eller bare ønsker at få ny inspiration også til samarbejdet med andre aktører i byggeriet. Vi håber, at mange flere bygge- og anlægsvirksomheder vil få øjnene op for, hvordan it og digitale løsninger kan hjælpe og understøtte det daglige arbejde”, siger adm. direktør Martin Profit Jakobsen fra it-rådgivningsvirksomheden BASIT.

Og Michael H. Nielsen supplerer:

“Hvis virksomheden hænger fast i gamle rutiner og ikke forstår at forny sig og bruge de digitale hjælpemidler, risikerer den at blive overhalet indenom af konkurrenter, der er mere effektive og produktive”.

Tidligere artikelAjos udvider faciliteter og flytter afdeling
Næste artikelBygge- og anlægsvirksomhedernes omsætning flader ud