Foto: Torsten Kisholt er en af fremtidens folk. Her i sandkassen på AMU Fyn, hvor han demonstrerer sine færdigheder for uddannelseskonsulent John Hvass fra Byggeriets Uddannelser (til højre) og Thomas Rasmussen fra Danske Kloakmestre.

For at imødegå katastrofal mangel på rørlæggere og kloakmestre stikker Danske Kloakmestre og Byggeriets Uddannelser hovederne sammen.

Der ligger arbejde for milliarder af kroner og venter rundt om i de danske kloakker. I øjeblikket uddannes der kun omkring 300 nye unge om året til at lave rør- og kloakarbejde. Der burde være en tilgang på omkring 1000 om året til struktørfaget, som er den direkte adgang til en gylden fremtid med kloakarbejde.

Uddannelseskonsulent i Byggeriets Uddannelser, John Hvass, erkender en vis frustration, når han ser på tallene for nye på grundforløbet til både anlægsstruktør-, bygningsstruktør- og brolægger-uddannelserne.

”I praksis kommer kun cirka 150 nye ud med en kloakmestereksamen om året. Der er masser af lærepladser, men kloak- og anlægsvirksomhederne mangler åbenlyst viden om, hvor nemt, det er at have lærlinge”, supplerer Thomas Rasmussen hus de autoriserede kloakmestres brancheorganisation, Danske Kloakmestre.

Gyldne kloak-tider
Lidt paradoksalt, for det er gyldne tider for kloakkens folk. Der er foruden alle de generelle opgaver for private, virksomheder og udbedring af forsikringsskader, også en række andre faktorer for travlhed for kloakbranchen. Kommunerne melder sig én efter én med krav om kloaksepareringer, så regnvand og spildevand bliver skilt fra hinanden, før det når frem til de store rensningsanlæg. Klimaforandringerne skaber stadigt et voldsomt pres på hele kloaksystemet, der mange steder er underdimensioneret og i øvrigt i dårlig forfatning. Rotterne myldrer i stadig voksende mængder og gør, at kloakledninger optimeres med nye rør, foringer og rottespærrer.

”Kloakbranchen er genial for unge mennesker, der vil være sikre på fast arbejde mange år frem i tiden. Og ikke mindst for dem, der måske gerne vil være selvstændige med egne firmaer. Men mange kender slet ikke til de gode muligheder, og ret beset er mange måske slet ikke klar over, hvad en anlægsstruktør laver, når de første gang skal spore sig ind på en uddannelse for fremtiden”, siger uddannelseskonsulent John Hvass.

Direkte fra 9. klasse
Der har Danske Kloakmestre og Byggeriets Uddannelser nu stukket hovederne sammen i bestræbelserne for at sikre en fremtid for faget og samtidig sikre unge en fremtid i faget.

”Hvis alting flasker sig og kurserne passer sammen i kalenderen, kan man blive rørlægger og derefter kloakmester på et halvt år. Mange unge er ikke klar over, at man kan gå direkte fra 9. klasse til en anlægsstruktøruddannelse. Som 20-21-årig kan man stå med et svendebrev og begynde at tjene penge. Gode penge, for der er rigeligt brug for os”, siger Thomas Rasmussen.

”Efter 9. klasse skal man enten kontakte en kloakmestervirksomhed og få sig en læreplads, eller gå direkte til en af erhvervsskolerne for at tage grundforløbene til anlægsstruktør. Både hvis man vælger at blive anlægsstruktør, bygningsstruktør eller brolægger, så får man rørlæggerdelen med på første forløb af uddannelsen. Kloakdelen fylder faktisk to tredjedele på anlægsstruktøruddannelsen”, forklarer John Hvass.

Mange muligheder åbne
Byggeriets Uddannelser, der er et fælles sekretariat for uddannelserne på bygge- og anlægsområdet, har ikke et lignende samarbejde med andre brancheorganisationer. For det nye makkerpar er der derfor mange muligheder åbne, som blandt andet satser på at gøre sig synlige på hinandens områder. Danske Kloakmestre debuterede med en stand på DM i Skills i år, mens Byggeriets Uddannelser var til stede på Kloakmessen i Fredericia.

”Vi vil lave nogle nye tiltag for at fortælle om mulighederne inden for kloakbranchen, og der bliver tale om et reelt parløb, når der afvikles regionsmesterskaber for struktørelever for Region Sjælland på Roskilde Dyrskue i begyndelsen af juni. Her kommer fem erhvervsskoler til at dyste mod hinanden, og det bedste hold går videre til DM i Skills 2021 i Fredericia.

Fra ufaglært til rørlægger
”Der kommer mange unge mennesker på vej mod uddannelse på Skills, og Danske Kloakmestre vil gerne støtte op omkring projekterne”, siger Thomas Rasmussen fra kloakmestrenes brancheorganisation.  

”Der er masser af lærepladser rundt omkring og behov for masser af unge mennesker. Men virksomhederne mangler viden om, hvor nemt det faktisk er at få lærlinge. Det vil vi gøre noget ved, for med de tilskudsmuligheder, der er, koster det i praksis ikke noget af have en lærling”, fortæller John Hvass.

”Vi satser også på at få fat i nogle af de måske ikke så unge ufaglærte, som aldrig er blevet faglærte. Mange ældre har berøringsangst for at skulle på AMU og dermed komme på skole igen. Det er en unødvendig angst, som kan stå i vejen for en måske anderledes fremtid. Det tager faktisk kun syv uger at ændre status fra ufaglært til rørlægger. Derfra kan eventuelt tage springet videre til autoriseret kloakmester”, siger uddannelseskonsulent John Hvass fra Byggeriets Uddannelser.