I dag ved langt de fleste, at opvarmning med el er dyrt, og at tørretumbleren er en energityv. Mange er dog ikke klar over, at det varme vand står for mindst 20 % – og i nogle tilfælde op til 60 % – af hjemmets samlede energiforbrug. Der er altså mulighed for store og hurtige besparelser. En investering i energieffektive armaturer kan tjene sig ind hurtigere end for eksempel udskiftning af vinduer.

Beregneren gør det nemt at se besparelsen

Det er enkelt at regne på energiomkostninger for husholdningsapparater (effekt i watt x timer x den aktuelle elpris). Udgifter til varmt vand – som afhænger af opvarmningstype og udstyr i køkken og bad – har traditionelt været sværere at regne ud. Men ikke længere.

Energiberegneren fra Gustavberg gør det nemt for både enfamiliehuse og store ejendomme at beregne, hvor meget der kan tjenes på at skifte til energieffektive armaturer.

Undersøgelse viser: Forbrug sænket med 28 procent

SP (som nu hedder RISE, Research Institutes of Sweden) gennemførte i projektet ”Vandforbrug med energieffektive armaturer” (2017:11) et feltstudie i flerfamiliehuse. Undersøgelsen viste, at man ved at skifte til energieffektive armaturer reducerede varmtvandsforbruget med 28 %, og at effekten holdt over tid.

Ifølge en separat beregningsformel udarbejdet af RISE kan en middelstor husstand med 4 personer, som skifter armatur fra energiklasse E til A, spare 5.600 kroner ved en samlet elpris på 3,34 kr./kWh.

Tidligere artikelSvævende køkkenø udfordrer normen
Næste artikel25 år med respekt, glade kunder og gode kolleger