I Svendborg står den tidligere søfartsskole overfor en omfattende renovering og udbygning, da den historiske uddannelsesinstitution skal omdannes til attraktive seniorboliger i naturskønne omgivelser med panoramaudsigt over Svendborgsund. Det stiller naturligvis store krav til byggeprojektets materialer, så de nye seniorboliger er tro mod bygningernes oprindelige udtryk.

På kanten af Svendborgsund ligger Kogtved Søfartsskole, hvilket den har gjort siden 1920, da den på daværende tidspunkt blev bygget som villa. Senere i 1943 blev villaen omdannet til det, der i dag er kendt som Kogtved Søfartsskole, og som løbende er blevet udvidet og renoveret, indtil den i 2008 lukkede. Og endnu en gang står den daværende søfartsskole foran en stor forandring – skolen bliver nemlig omdannet til et spændende boligprojekt kaldet Kogtvedsund, som omfatter hele 43 seniorboliger.

Ifølge bestyrelsesformand og ejer af Humlebo Gruppen, Carsten Rasmussen, har byggeprojektet i høj grad centreret sig omkring at bevare historien, hvilket stiller store krav til materialevalget:

“Kogtvedsund er en speciel størrelse. Både i forhold til selve bygningerne og beliggenheden, men i særdeles også i forhold til stedets historie. Derfor har det også været vigtigt, at hele projektet har kvalitet i højsædet, og blandt andet derfor har vi valgt Frovin Vinduer og Døre som leverandør til vinduer og terrassedøre,” lyder det fra Carsten Rasmussen.

Vinduesproducenten Frovin har leveret i alt 108 elementer, som består af alt fra store buede vinduer, traditionelle vinduer med småsprosser og koblede vinduer til en stor terrassedør med hele 36 glasfelter og buet overkarm.

“Alle elementer er valgt på baggrund af, at de skal passe ind i den klassiske stil, som netop præger Kogtvedsund. Derfor er der også sat fokus på de små detaljer som rumpestabler og hjørnebånd på de koblede vinduer. Alle sammen valg, som er med til at bidrage til seniorboligernes samlede udtryk,” forklarer Key Account Manager fra Frovin, Jan Saabye, som uddyber:

“Faktisk er vores koblede vinduer netop udviklet med henblik på at kunne bevare og bidrage til bygningers klassiske stil og æstetiske udtryk, hvilket også har været formålet med projektet på Kogtvedsund.”

Store planer for et unikt område

Den store rødstensvilla har siden 1920 gennemgået mange forvandlinger. Derfor har der også været mange gisninger om, hvad den unikke beliggenhed ved Svendborgsund fremover skulle bruges til efter, at søfartsskolen lukkede i 2008.  Ifølge Carsten Rasmussen har planerne for Kogtvedsund været længe undervejs, fordi man har ventet på det helt rette øjeblik til at omdanne skolebygningen ved Svendborgsund.

“Søfartsskolen havde været til salg i mange år, hvor vi naturligvis fulgte med på tæt hold. Det resulterede i, at skolen blev købt i 2019, hvorefter projektet begyndte. Her har forarbejdet med lokalplaner også taget et par år. Men i foråret 2022 tog vi det første spadestik og, hvis alt går planmæssigt, så regner vi med, at seniorboligerne står færdige i november 2023,” siger Carsten Rasmussen og fortsætter:

“Mange lokale har et stort kendskab til området omkring Kogtved Søfartsskole. Det betyder også, at mange har en holdning til stedet og dets fremtid. Tanken bag projektet har derfor været at skabe et område, som tager udgangspunkt i områdets eksisterende landskabelige værdier og ældre bygningsmæssige kvaliteter, så vi både er tro mod bygningen og dens omkringliggende natur. På den måde kan vi tage Kogtvedsund videre til dens næste afsnit i historiebøgerne.”

Tidligere artikelNyt LCA-værktøj gør livscyklusanalysen lettere og mindsker fejl
Næste artikelDrop filten! Ny spartelmasse vil spare malere for oceaner af tid