Foto: Hjørneejendommen på Nørre Farimagsgade lige efter renoveringen.

En række havfruelignende damer med korslagte arme lyser kridhvidt op fra facaden på et travlt hjørne i indre København. Damerne og de øvrige ornamenter har været igennem en gennemgribende forskønnelse sammen med resten af facaden i en renoveringsproces, der høster ros fra bygherre.

Man kommer uvilkårligt til at tænke på galionsfigurerne på et skib. Men det er ikke et Øresunds blå bølger, sirenerne på stribe står og skuer ud over – men derimod Ørstedsparkens trækroner. Og det er heller ikke en skibsstævn, de læner sig op ad – men derimod en smuk gammel ejendom fra 1878 i indre by.

Ejendommen på hjørnet af Nørre Farimagsgade og Ahlefeldtsgade har i løbet af det seneste års tid gennemgået en total facaderenovering og vinduesudskiftning. Figurerne på facaden er blevet afrenset, lige som de øvrige ornamenter, gesimer og pilastre. Dertil er murkronen blevet forsynet med nye konsoller.

“Når man ser facaden stå og funkle nyrenoveret og hvid på det travle gadehjørne i dag, kan man næsten mærke historiens vingesus og forestille sig, hvordan de gamle københavnerejendomme tog sig ud da de blev opført i 1800-tallet og før tidens tand og trafik-os satte sig i murene”, lyder det fra Jeppe Blohm Nielsen, Bang & Beenfeldt, som har været totalrådgiver på renoveringsprojektet.

Kvalitet og kunstnerisk værdi vigtigt

Netop respekten for ejendommens alder og historien har været vigtig for bygherren:

“Det var meget vigtigt, at renoveringen skulle udføres grundigt og ordentligt frem for at haste ting igennem. Og det har været tydeligt, at stukkatører og murere har haft blik for netop kvaliteten og den kunstneriske værdi i ejendommen og dens udsmykninger”, siger andelsboligforeningens bestyrelsesformand Ole Jan Wolrath Jørgensen om sin oplevelse af renoveringsprocessen.

Nye vinduer med tilskud fra støjpulje

Når man som Ole Jan Wolrath Jørgensen og hans naboer bor midt på Nørre Farimagsgade, kan man godt opleve en del støj fra gaden, især hvis vinduerne er utætte og slidte.

Foreningen søgte og fik tilskud fra kommunens støjpulje, men med betingelse om, at de skulle vælge vinduer med koplede rammer i gammel klassisk stil, der gør ejendommens alder og facade ære. Samtidig ligger der i stueetagen en stor Spejdersportsbutik, som har fået nye store butiksvinduer i facaden, og med de nye vinduer i hele facaden, er gener fra både støj og træk minimeret efter renoveringen.

Respekt – for historien og for hinanden

Alt  i alt har det været en renoveringssag udført med respekt for såvel historien som for hinanden, siger bestyrelsesformanden:

“Der har været en rigtig god kemi fra starten mellem parterne på projektet. Alle har udvist den nødvendige fleksibilitet, der får processen til at køre gnidningsløst og der har været en åben og tillidsfuld dialog på byggemøderne”, fortæller han og tilføjer:

“Man kan tydeligt mærke, at Bang & Beenfeldt og de øvrige parter har udvist forståelse for, hvad en byggesag er for en størrelse og udvist forståelse for, at beboerne ikke nødvendigvis har prøvet det før. Det tror jeg, har været helt afgørende for, at vi som beboere er tilfredse med både processen og det færdige resultat”, slutter Ole Jan Wolrath Jørgensen.

Tidligere artikelAjos leverer skurby til Hejs.dk
Næste artikelJönsson A/S krydser bygrænsen med nyt byudviklingsprojekt i Odense