Foto: Der er plads til 2,1 kubikmeter i skovlen på Liebherr L 526, som er den mindste i det nye mellemklasse-trekløver.

Gummiged-trio med betydeligt mere motorkraft uden at det går ud over brændstofforbruget

Liebherr har lanceret en trio af nye mellemklasse-hjullæssere, som ikke alene byder på væsentligt mere motorkraft end forgængere, men samtidig også holder forbruget af brændstof i bund. Dermed præsterer det nye trekløver at reducere såvel brændstofomkostningerne som CO2-emissionerne.

Familiens tre nye mellemledere hedder henholdsvis L 526, L 538 og L 546. Alle har fået ny Stage V-motor. L 546 tilmed med en sekscylindret motor på 6,8 liter mod tidligere firecylindret. Og så fås alle tre læssere med samme optioner som maskinerne i Liebherrs XPower-serie. Det vil blandt andet sige integreret vejesystem, optimeret sikkerhed i form af automatisk maskinstop ved bakning til forhindring af personpåkørsel, samt en række fordele i kabinen for maskinføreren.

Ligesom XPower

Liebherr har nydesignet kabinen til de tre modeller og hentet en række elementer fra de store XPower hjullæssere. Førerhuset i den nye mellemklasse er rummeligt og med mulighed for at skabe yderligere komfort for maskinføreren ved at flytte pedalerne op til hele 40 mm”, fortæller salgschef Michael Jørgensen hos Johs. Møllers Maskiner, som er dansk importør og forhandler af Liebherr.

En iøjnefaldende funktion er den ni tommer store skærm med touch-display, som dels kan justeres i højden og dels har en optimeret intuitiv menu-guide. Det gør det endnu nemmere og mere tydeligt for føreren af aflæse oplysninger,” forklarer han.

Ligesom XPower-serie kan de tre medium-gummigeder også leveres med joystick-styring, så maskinføreren ikke skal kæmpe med et rat. Kamerasystem med overvågning 360 graders rundt og adaptiv arbejdslysning med automatisk tilpasning er andre specialiteter, der kan monteres på maskinerne, ligesom integreret dæktryksovervågning”, siger Michael Jørgensen.

Kraftigere løftegrej

Liebherr har benyttet lejligheden til også at forstærke løfteudstyret på mellemklasse-læsserne.

Den nye L 526 vejer 12 tons og har en skovlkapacitet på 2,1 kubikmeter. Motoren yder 136 hk. Den lidt større L 538 har en arbejdsvægt på 15,5 tons og snupper 2,6 kubikmeter i skovlen, og der er 163 hk at spille med i motorrummet. Den største af maskinerne i kapacitet og motorydelse er L 546, som har plads til 2,8 kubikmeter i skovlen og har 188 hk. Alligevel er den med 14,2 tons lidt lettere end L 538’eren.

Tidligere artikelRekordregnskab af Jönsson
Næste artikelNy arkitekt- og projektrådgiver hos DAMPA