Den praktiske viden er vigtig for håndværkerbranchens fremtid. Der mangler hænder, og håndværkere skal opkvalificeres til at følge med tidens krav og efterspørgsel efter materialer, der er mere bæredygtige. Området har fået en del politisk opmærksomhed på det seneste, og på næste års Finanslov er regeringens udspil, at der afsættes op til 900 mio. til erhvervsskolerne.

Håndværkerbranchen står overfor en række udfordringer, og der skal gøres en indsats for at fremtidssikre branchen. Derfor er beløbet fra regeringen til opgradering af erhvervsskolerne vigtig, lyder det fra Building Green, der står bag en lang række af konferencer og messer med fokus på bæredygtighed i byggeriet. Uddannelse og viden er vigtige ingredienser i at fremtidssikre byggebranchen, så pengene bør blandt andet bruges på at sikre, at fremtidens lærlinge får en uddannelse og et svendebrev af allerhøjeste kvalitet. Skal vi sikre nok faglærte hænder til at bygge, og skal vi lykkes med den grønne omstilling i byggeriet, er ny viden og vidensdeling mellem håndværkerne nødvendig. Derfor har Building Green kastet sig over et nyt projekt og skabt en festival ved navn HÅNDVÆRK, der finder sted i Lokomotivværkstedet den 24. og 25. januar 2024. Det politiske fokus på emnet skaber også begejstring i branchen:

“Det er utrolig spændende at følge med i de ting der sker inden for erhvervsskoleområdet lige nu. Udspillet fra regeringen om flere penge til erhvervsskolerne betyder forhåbentlig, at vi vil opleve en opkvalificering af vores faglærere. Uden det bliver det svært at komme i mål med den grønne omstilling,” udtaler David Rangan, projektleder i Videnscenter for håndværk, design & arkitektur, der også er en af partnerne på festivalen.

Formålet med festivalen er først og fremmest at hylde det gode håndværk og fremtidssikre branchen. Derudover vil Building Green sætte spot på bæredygtighed og hvordan vi gør erhvervsuddannelserne mere attraktive for fremtidens unge.

To underholdende og lærerige dage

HÅNDVÆRK kommer ikke helt til at ligne Building Greens andre events. På HÅNDVÆRK vil praktisk viden og uddannelse være i fokus, og Lokomotivværkstedet i København kommer for eksempel til at være fyldt med arbejdende værksteder, hvor fagfolk bygger med mere bæredygtige materialer, så de besøgende har mulighed for at være med helt tæt på og stille spørgsmål. På scenerne vil der være underholdning og vigtige debatter om håndværkerbranchens udfordringer. Det bliver et par underholdende og lærerige dage på den nye festival, der allerede bakkes op af omkring 20 virksomheder og organisationer:

“Håndværksfaget er en videnskab, men det er en anden type viden end traditionel forskerviden. Det er en mere pragmatisk og håndgribelig viden, som sidder i hænderne. Alle, der har været på byggeplads, har den viden. Derfor ligger der et helt lag af viden i samfundet skjult i hænderne, der bygger. Den viden skal vi have ud at leve, så den kan udvikle sig og vi alle sammen bliver klogere. HÅNDVÆRK er et initiativ som er vigtigt, fordi det samler håndværkere, faglærere, lærlinge og leverandører på et sted. Det er sådan noget, der skal til for at vi kan udvikle og flytte branchen,” fortæller David Rangan om samarbejdet med HÅNDVÆRK.

HÅNDVÆRK forventes at blive en gratis, tilbagevendende festival, der samler de udførende i byggebranchen om det gode og mere bæredygtige håndværk.

Tidligere artikelProjektudvikler og koncept- og designvirksomhed går sammen for at skabe klimavenlige og sociale byggerier
Næste artikelFra lærling til projektchef: Nu kan Klaus Byberg fejre 40-års jubilæum hos Mosaikhjørnet