I samarbejde med Davidsens Tømmerhandel og eurodan-huse indsamler Xella porebeton-rester fra danske byggepladser, og materialerne genanvendes til fremstilling af den CE-mærkede byggeblok Silent+ til bærende konstruktioner. Den på én gang innovative og praksisnære løsning har netop vundet Miljøprisen ved uddelingen i BLOX den 7. september.

Luften dirrede af stolt forventning, da en række toneangivende aktører var samlet i BLOX i København mandag den 7. september om formiddagen til uddelingen af byggeriets prestigefulde klimapriser, der er indstiftet af Danske Byggecentre.

I alt 19 virksomheder med 21 forskellige strategier, løsninger og produkter var indstillet, og vinderen af årets Miljøpris blev Xella, der er blandt verdens førende producenter af Cradle-to-Cradle-certificerede byggesystemer.

Vi er meget stolte over prisen, som understreger vigtigheden af, at byggeriet i langt højere grad tænker i genanvendelse og CO2-reduktion hele vejen rundt. Samtidig understreger det stærke felt af både nominerede og vindere, at mange af løsningerne til et mere bæredygtigt byggeri allerede er klar og kan anvendes i dag, så vi kan lige så godt komme i gang med at bruge dem“, fortæller salgsdirektør Lars Nygaard fra Xella Danmark. 

Samarbejde om genanvendelseslogistik
Miljøprisen blev tildelt i anerkendelse af den genanvendelsesløsning, Xella har stablet på benene sammen med Davidsens Tømmerhandel og eurodan-huse. Løsningen gør det nemt for de udførende på landets byggepladser at indsamle porebetonrester, som så kan genanvendes til fremstilling af nye løsninger i porebeton. 

Det sker på den måde, at man udleverer Xella Big Bags sammen med første leverance til byggepladsen. Derefter bruges Xella Big Bags til indsamling af porebetonrester og -affald i takt med, at byggeriet skrider frem.

De fyldte Xella Big Bags afhentes i forbindelse med næstkommende leverance af porebeton og fragtes til Davidsens Tømmerhandel til opbevaring. Når der er indsamlet nok restaffald, læsses Xella Big Bags på lastbiler fra Xella, der i forvejen har kurs mod virksomhedens tyske fabrik, så de ikke skal køre tomme hjem.

Ingen grund til at vente i årevis på nye løsninger
Efter ankomsten til fabrikken anvendes restaffaldet i produktionen af nye løsninger. En af dem er den nye CE-mærkede byggeblok Silent+, der anvendes til bærende konstruktioner og fremstilles af op mod 20 procent genanvendt materiale. Lars Nygaard uddyber om løsningen:   

Ved at udnytte materialerester, der normalt ville blive kørt til deponi, er det lykkedes os at skabe ekstra værdi i form af nye løsninger, der fremstilles af genanvendt materiale og samtidig opfylder alle funktionelle krav. Dermed er de også velegnede til nybyggeri, og på den måde er cirklen jo sluttet“.

Det er en på én gang innovativ og meget praksisnær løsning, som helt i tråd med vores tilgang i Xella tager afsæt i tæt dialog mellem produktudvikling og daglig praksis ude på byggepladserne. For os er det netop vigtigt at bidrage med løsninger, som nu og her kan hjælpe både projekterende og udførende med at gøre byggeriet mere bæredygtigt, så de ikke skal vente i årevis på løsninger, der først skal udvikles“, slutter han af.