Juul | Frost vinder den internationale konkurrence om udviklingen af Arena Park i Samara, der er Ruslands niende største by. Konkurrenceområdet skal udvikles til en ny blandet bydel, der omfatter 190.000 kvm bebyggelse. Med 1. præmien følger en pris på 3.000.000 rubler og fortrinsretten til den videre udvikling af projektet.

Juul | Frost Arkitekters plan tager afsæt i Samaras enestående beliggenhed ved bredden af Volga i nærhed til den spektakulære natur i Samarskaya Luka Nationalpark og Zhiguli Naturreservat. Det arkitektoniske koncept trækker den lokale natur ind i den urbane struktur på tværs af alle skalaer og understreger Arena Parks identitet som en grøn, bæredygtig del af Samara.

Klimatilpasning som socialt bindeled

Et grønt bælte på tværs af konkurrenceområdet fungerer som naturbaseret klimatilpasning og socialt bindeled for bydelen, og det sikrer beboerne adgang til rekreative, offentlige byrum. Den grønne rygrad “flyder” ind imellem bygningerne, hvilket giver en porøs karréstruktur med grønne semi-offentlige gårdrum og et netværk af passager igennem bydelen. Grebet understøtter et fodgængervenligt kvarter med intime grønne fællesrum og adgang til bynatur, der indbyder til sociale aktiviteter, fællesskab, aktiv livsstil og fremmer sundhed.

“Vi er utrolig stolte over første præmien. Vores ambition er en bydel, hvor bynaturen bliver katalysator for den sociale bæredygtighed, trivsel og sundhed. Der er dokumentation for sammenhængen mellem udformningen af de bolignære områder og brugernes fysiske aktivitetsniveau, psykisk velvære og sociale netværk. Vi har sat fokus på de helt nære og lokale rammer for naboskaber, fællesskaber og sundhed, både imellem boligerne og på bydelsniveau”, fortæller Helle Juul, Founding Partner

190.000 kvm blandet bebyggelse

Planens 190.000 kvm bebyggelse er fordelt på over 2.000 boliger, børnehaver, skole, sportsfaciliteter, erhverv og service samt kulturcenter. Juul | Frost Arkitekter har ønsket at skabe grundlag for en ny levende bydel 24/7 gennem overlap mellem bydelens forskellige programmer rumligt og tidsligt.

Konkurrenceområdet er blandt en række, der har til formål at omdanne sportsarenaer og områder bygget specielt til FIFA World Cup 2018 til nye knudepunkter for byudvikling. Konkurrencen organiseres af The International Academy of Architecture’s Moskva afdeling. Konkurrencen blev afholdt i to trin. 93 søgte om at deltage og 16 teams blev udvalgt til at indlevere konkurrenceforslag. Heriblandt hold med deltagere fra Rusland, Storbritannien, Danmark, Tyskland, Schweiz og USA.

Vinderne blev offentliggjort ved en ceremoni i Samara med deltagelse af lokale embedsmænd og fortsatte ved udstillingen på ’ArchMoscow 2020’, hvor Svetlana Anatolievna Chernova, Handelsrådgiver, The Trade Council ved Danmarks ambassade i Moskva modtog prisen på vegne af Juul | Frost Arkitekter.

Tidligere artikelNy salgsdirektør hos Glaseksperten
Næste artikelNy projektleder til Intego i København