Foto: Unsplash.com

Virksomheder investerer ufortrødent i nye biler. 2019 markerede den største tilgang af nye personbiler og varebiler nogensinde samt 6,7 procent mere køb og leasing end i 2018. Ifølge Dansk Byggeri skyldes det blandt andet, at leasings popularitet stiger. Men gode konjunkturer og en sænket registreringsafgift har også medvirket til fremgangen. 

“I 2015, 2016 og 2017 blev der år for år sat nye rekorder i erhvervslivets investeringer i nye biler. I 2018 bremsede virksomhedernes bilkøb op, men de helt nye tal for 2019 viser, at erhvervslivet sidste år igen slog rekord i bilinvesteringer. Så trods et ganske mættet marked, står det ikke helt galt til med virksomhedernes tro på fremtiden,” siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri.

Fra 2018 til 2019 steg antallet af nyregistrerede personbiler i erhvervslivet med 10,6 procent. Samtidig faldt antallet af nye vare- og lastbiler med 2,1 procent. Det giver en samlet stigning på 6,7 procent flere nyregistrerede person-, vare- og lastbiler i virksomhederne.

Stor efterspørgsel efter biler i byggebranchen
I 2019 blev der registreret 93.898 nye personbiler og 37.685 nye vare- eller lastbiler i erhvervslivet, ifølge Danmarks Statistik. 

“Danmarks Statistiks opgørelse af bilsalget til erhvervene er desværre ikke opdelt på brancher. Men det er velkendt, at bygge- og anlægsbranchen er den af de større brancher, som efterspørger flest varebiler. Ikke mindst fordi virksomhederne her er mest afhængige af at kunne transportere sig selv til og fra kunder og bruge bilen til at opbevare værktøj og materialer,” siger Bo Sandberg.

Fortsat stigning i leasing 
Den flerårige stigning i antallet af nyregistrerede biler i erhvervslivet skyldes en tretrinsraket af gode økonomiske konjunkturer, sænkede registreringsafgifter i 2016 og 2017 samt en stigning i leasings popularitet.  

“Muligheden for at lease giver virksomhederne fleksibilitet til hurtigt at kunne tilpasse kapaciteten,” siger Bo Sandberg.

Leasingbilerne udgjorde 78 procent af alle nye personbiler i erhvervslivet i 2019, som er en stigning fra 76,5 procent i 2018, ifølge Danmarks Statistik.  

Lovgivning med tilbagevirkende kraft
Som følge af den nye finanslov for 2020 er reglerne for beskatning af leasede firmabiler skærpet, da skatten af personalegoder skal svare til skatten af almindelig månedsløn.

“Uanset, hvordan man vender og drejer det, gør ekstra-skatten på leasede firmabiler det dyrere at drive virksomhed. Men endnu værre er det, at en del af stramningen kommer til at virke med tilbagevirkende kraft,” siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg.

Tidligere artikelErik Sørensen Byg investerer i stort lokalt boligprojekt på Stigsborg
Næste artikelBæredygtigt iværksætterhub bygges på Frederiksberg