Foto: Rambøll // Visualisering af almene familieboliger på toppen af Fields Rambøll Metabolig (2030)

Rambøll har udviklet et koncept for fleksible, bæredygtige boliger til kernefamilier, enlige og sammenbragte familier, hvor arealet samt placering af døre, vægge og vinduer let kan ændres, i takt med familiens behov skifter. Dette betyder at man ikke nødvendigvis behøver flytte bolig, hvis eksempelvis forældrene bliver skilt, en af forældrene flytter sammen med en ny partner, eller børnene flytter hjemmefra.

Ifølge Danmarks Statistik lever 44 procent af danskerne i dag ikke i en kernefamilie med mor, far og børn. Samtidig ændrer familieformerne sig hele tiden: Vi bliver skilt, får en ny partner med bonusbørn eller børnene flytter hjemmefra. Det er dog både dyrt og besværligt at skulle finde ny bolig, når familieforholdene ændres.

”Rambølls bæredygtige boligkoncept ’MetaBolig’ for fremtidens familiebolig møder netop disse behov og er udviklet af Rambøll – Arkitektur & Byudvikling i samarbejde med Bo-Vest og byggevirksomheden Scandibyg. Det er en række bæredygtige boliger, som er tegnet, så døre, vægge og vinduer kan flyttes, og boligens indretning of størrelse kan følge familiens livssituation,”siger arkitekt og markedschef Ofri Earon hos Rambøll. 

Mellem boligerne er der en række fællesfaciliteter, som også kan ændres efter beboernes ønsker og behov. Eksempelvis er det muligt at have legestue, teenagestue, byttestation, økologisk madmarked og gæsteværelse. Derudover er også nogle mikroboliger til dem, der har brug for en midlertidig løsning.

2020

2025


2030

 

Boliger i Valby, Nivå og på toppen af Fields
”Konceptet kan bygges hvor som helst – i byen eller forstaden. Som et svar til familiernes ønsker skal placeringen være i det eksisterende byggede miljø med en god forbindelse til det lokale fællesskaber og by-funktioner. Konceptet er derfor udviklet som en fortætning og forbedring af det fysiske og sociale miljø,” siger arkitekt og markedschef Ofri Earon hos Rambøll. 

De fælles og offentlige funktioner i bebyggelsen supplerer de eksisterende og kan servere brugere på tværs af matrikler. Boligerne er helt praktisk en blanding af private lejeboliger og almene boliger. Huslejen er regnet per brutto kvadratmeter, der er sum af boligens størrelse samt en del af fællesfaciliteterne.

Inden de første børnefamilier kan flytte ind i ’MetaBolig’ går der dog lidt tid. Men der er nødvendigvis ikke langt fra tegnebræt til handling, da boligerne er tegnet med udgangspunkt i tre konkrete placeringer: I Nivå, Valby (hvor der indsættes bygge moduler mellem eksisterende almene boliger) – og på toppen af indkøbscentret Fields. 

Skabt i samarbejde med 38 børnefamilier
I tæt samarbejde med en lang række børnefamilier er boligerne skabt. Rambøll har nemlig undersøgt boligbehovet hos enlige og sammenbragte familier. Den kvalitative undersøgelse er lavet hos 38 familier og den giver et billede af familiernes udfordringer og ønsker til fremtidens bæredygtige familiebolig.

Blandt andet viser undersøgelsen, at familierne ikke ønsker samtalekøkken, carport og vinkelstue, som man ellers kunne tro. I stedet ønsker de mulighed for socialt samvær, god placering, en nem hverdag og adgang til en bolig, der let kan ændres over tid, så antallet af værelser, boligarealet og muligheden for fællesskab let kan justeres alt efter behov, samt hvordan familiestrukturen ændrer sig.

Tidligere artikelKlimarådets forslag om at energirenovere bygninger er lige til at gå til
Næste artikelUnge langtidsledige bliver hjulpet tættere på arbejdsmarkedet