Foto: Knudsen Kilen

Nabostøj kan være et stort problem for danskere i etageejendomme, og 94% af alle etageboliger har dårligere lydforhold end den standard, der kræves i dag. Problemet kan løses ved at tænke lydisolering ind i renoveringen af boligerne.

Bor du i lejlighed i en etageejendom, har du med stor sandsynlighed været generet af støj fra nabolejlighederne, og du er ikke den eneste. Omkring en tredjedel af alle danskere bor i en etagebolig, og hele 36% af beboerne oplever jævnligt at være generet af nabostøj. 

“Langt de fleste etageboliger er bygget før 2008, og cirka 94 procent af alle etageboliger i Danmark har dårligere lydforhold end den standard, der kræves i dag,” forklarer Birgit Rasmussen, der er seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet i København.

Gode muligheder for at komme støjgenerne til livs med renovering
For de 500.000 etageboliger med beton- eller tegldæk i Danmark findes der gode muligheder for at komme støjgenerne til livs, når bygningerne renoveres. Et helt konkret problem kan være, at gulvet hos overboen knirker og knager, når overboen går rundt i sin lejlighed. Her er en mulig løsning at klodse trægulvet op på strøer med plastkiler på lyddæmpende puder, hvilket sikrer underboerne en mere stille lejlighed. Det er en metode, det danske firma Knudsen Kilen er eksperter i: 

“Det skal være nemt for bygherren. Og vores kilesystemer kan derfor tilpasses underlaget uanset højde- og niveauforskelle. Med opklodsning under strøer levnes der også plads til ledningsføring samt isoleringsmateriale. På den måde kan du som bygherre løse flere problemstillinger allerede ved planlægningen og udførelsen af gulvet,” udtaler salgschef for Knudsen Kilen, Henrik Lund. 

Birgit Rasmussen bakker brugen af gulvkilerne op:
“Der er over en million etageboliger i Danmark, og mit bud er, at det ved renovering vil give god mening at se på en bedre opklodsning som en mulig trinlydforbedring for cirka 500.000 af dem – og en selvfølge, hvis gulvet alligevel skal renoveres.”

Tidligere artikelLyngby får 478 svanemærkede ungdomsboliger
Næste artikelBygge- og anlægsbranchen går ind i klimakampen