Foto: Unsplash

I dag står byggeri og anlæg for knap 40% af energiforbruget herhjemme. Branchen påtager sig nu ansvaret for at nedbringe udledningen af CO2 i fremstillingen og brugen af byggematerialet samt arbejdet på at gøre boliger og bygninger mere energieffektive. 

Det er store og komplekse problemstillinger, det nye klimapartnerskab for bygge- og anlægsbranchen skal arbejde med, men det er nødvendigt for at nedbringe udledningen af CO2 og løfte graden af bæredygtighed. Det nye partnerskab for bygge- og anlægssektoren omfatter Dansk Industri, SMVdanmark og Dansk Byggeri, mens formanden for partnerskabet er Jesper Kristian Jacobsen, adm. direktør i Per Aarsleff A/S, lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Byggeri. 

13 partnerskaber udvalgt af regeringen
Klimapartnerskabet for bygge- og anlægsbranchen er bare ét af de i alt 13 partnerskaber, som er udvalgt af regeringen til at komme med bud på, hvordan vi kan reducere udledningen af drivhusgasser i de enkelte brancher. I bygge- og anlægsbranchen har arbejdet været i gang længe:

“Arbejdet med at gøre både nye og eksisterende bygninger og boliger mere energieffektive har længe været en af branchens vigtige pejlemærker. Allerede i dag arbejder vi målrettet med nye produkter og måder at producere og bygge på i alle led i byggeriet. Arkitekter, rådgivere, producenter, entreprenører og håndværkere er optaget af at udvikle nye løsninger, der vil bringe CO2-udledningen endnu mere ned. Og vi vil bestræbe os på at få alle ideer og erfaringer i spil,” siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

Udskiftning af oliefyr og utætte vinduer, bedre isolering og klimaskærme i private og offentlige bygninger vil kunne ses på klimaregnskabet. Det samme vil nye energineutrale boliger og bygninger.

Bygge- og anlægsbranchen står for 40 procent af energiforbruget herhjemme
I dag står byggeri og anlæg for knap 40 procent af energiforbruget herhjemme, hvilket altså er en stor andel, og der er derfor meget at arbejde med. I denne uge lancerede betonbranchen en plan for, hvordan de inden for 10 vil halvere udledningen af CO2. Planen indeholder blandt andet et initiativ, hvor beton skal have en mere miljøvenlig sammensætning, og det er netop denne slags initiativer, klimapartnerskabet vil arbejde med:

“Den indlejrede CO2 i byggematerialerne skal ned, så vi inden for de næste ti år kan se, at der for hver kvadratmeter byggeri bliver udledt langt mindre CO2, end der bliver i dag. Arbejdet med den indlejrede CO2 er i fuld gang, men der er lang vej igen, og det kræver hjælp og velvilje fra både politikere og forskere at nå i mål,” siger Lars Storr-Hansen.

Partnerskabet skal hele vejen rundt om byggeriet
Dansk Byggeri lægger vægt på, at man inddrager relevante samarbejdspartnere.  

“Det er vigtigt, at Klimapartnerskabet kommer hele vejen rundt om byggeriet. Og vi vil blandt andet se på, hvordan det er muligt at spare CO2 i driften af bygningerne og i selve byggeprocessen, hvor der for eksempel lige nu arbejdes intensivt på at udvikle mere miljøvenlige maskiner og materiel,” siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

Partnerskaberne skal i slutningen af februar fremlægge deres bud på, hvordan de enkelte sektorer kan styrke den grønne omstilling. Herefter vil regeringen vurdere og prioritere dem og tage højde for nogle af dem i den kommende klimahandlingsplan.

De 13 partnerskaber

  • Bygge- og anlægssektoren
  • Energi- og forsyningssektoren
  • Affald og vand, cirkulær økonomi
  • Energitung industri
  • Produktionsvirksomhed
  • Life Science og biotech
  • Fødevare- og landbrugssektoren
  • Landtransport
  • Luftfart
  • Det Blå Danmark
  • Handel
  • Service, it og rådgivning
  • Finanssektoren
Tidligere artikelOverboens larmende trin kan være fortid
Næste artikelFørste spadestik til SDU’s milliardbyggeri er taget