Entreprenøren Enemærke & Petersens erfaring med at få udsatte unge i job på byggepladser har været med til at forme de nye DGNB-kriterier, som udgives af Green Building Council Denmark. Målet er, at flere udsatte ledige kommer i job på fremtidens bæredygtige byggerier.

Potentialet for jobindsatser under en byggeproces er stort og derfor er vi virkeligt glade for at bidrage med vores viden til de nye DGNB-kriterier indenfor social bæredygtighed”, fortæller Anders Sørensen fra Enemærke & Petersen. Entreprenørvirksomheden og Center For Boligsocial Udvikling har delt deres viden fra virkelighedens jobindsatser med Green Building Council Denmark – og derefter har de sammen kogt erfaringerne ned til et DGNB-kriterie i den netop offentliggjorte 2020-manual for DGNB-certificering af bygninger.

66 ledige beboere i job
En stor byggeplads har brug for ufaglært arbejdskraft og vi har i vores indsatser set, hvordan udsatte unge fra lokalområdet har fået ansættelse på vores pladser – og fire år senere er de uddannede håndværkere”, siger Anders Sørensen, der ønsker at brede virksomhedens viden om sociale jobindsatser ud: ”Det kræver samarbejde med byggepladsens omgivelser og på store almene renoveringer har vi haft stor succes med at arbejde tæt sammen med bygherrer og de boligsociale medarbejdere og organisationer.” Entreprenørvirksomheden havde bl.a. på renoveringerne af de udsatte boligområder Rosenhøj og Langkærparken tætte samarbejder med boligsociale organisationer og bygherrer – her kom 66 ledige beboere i job, hvoraf mere end halvdelen fortsat er i job eller uddannelse.

Drejebog til jobindsats
For Green Building Council Denmark er det vigtigt at invitere hverdagens eksperter med ind i samarbejdet for at udvikle DGNB-kriterierne. Direktør fra Green Building Council Denmark Mette Qvist er yderst bevidst om, at sociale indsatser kræver samarbejde udadtil og derfor indeholder den nye 2020-manual også en ekstra hjælp: ”Enemærke & Petersen og Center For Boligsocial Udvikling har gennem en årrække testet denne type jobindsatser. Derfor har vi med deres hjælp udformet en medfølgende guide, som viser, hvordan man skaber en succesfuld social indsats. Vi håber, det vil give bygherrer og de udførende mod på at ansætte ledige beboere i nærområdet i jobs på byggepladsen.

Socialt løft til udsatte boligområder
Det nye DGNB-kriterie omkring sociale indsatser er kvalificeret af videnscentret Center For Boligsocial Udvikling og her ser chefkonsulent Mette Fabricius også det nye DGNB-kriterier som en hjælpende hånd til bygherrer i udsatte boligområder: ”Lige nu er der stor fokus på beskæftigelsesindsatser i mange udsatte boligområder – særligt i områder, som gerne vil af ghettolisten eller forebygge at komme på listen. Ved at få beskæftigelsesindsatserne ind i DGNB-kriterierne håber vi, at de kommende store almene renoveringsprojekter ikke alene vil skabe fysiske forbedringer i udsatte boligområder, men også give et socialt løft i form af job og lærepladser til udsatte ledige.”

Tidligere artikelSpar Nord Ejendomsadministration vokser 100 procent på 2,5 år
Næste artikelMarkant campus-bygning renoveres med enkle, prisbelønnede greb