Foto: Mercantec // Både kunder og virksomheder efterlyser tømrere med viden om bæredygtighed. Mercantec har derfor, som en af landets første erhvervsskoler, givet tømreruddannelsen en grøn profil.
Bæredygtigheden er i fokus på Mercantecs tømreruddannelse, som nu hedder Grøn Tømrer. I fremtiden vil flere erhvervsuddannelser følge efter.
Tømreruddannelsen på Mercantec i Viborg har opprioriteret bæredygtighed og hedder nu Grøn Tømrer – tømrereleverne bliver nu også uddannet i at kunne kombinere bæredygtighed med digitalt og højteknologisk byggeri.
“Både kunder og virksomheder efterspørger tømrere med viden om bæredygtighed. Tømreruddannelsen er et fag, hvor man skal træffe mange materialevalg, og helt overordnet er der er behov for en klimaorienteret indstilling i fremtiden. Derfor har vi valgt at gøre vores tømreruddannelse grøn,” forklarer Lasse Overgaard, der er underviser og en del af teamet bag Grøn Tømrer på Mercantecs afdeling for byggeriuddannelser – Byggetek.
Det grønne fokus præger hele uddannelsen
Som en del af det grønne fokus på tømreruddannelsen bliver eleverne undervist i den klimamæssige forskel, der er på de forskellige byggemetoder og materialer. Tømreruddannelsen har desuden valgt kun at benytte sig af miljøcertificeret træ i undervisningen.
“Det billige træ kan være et nemt valg i første omgang, men kan på sigt blive dyrt, fordi kvaliteten betyder, at det forgår hurtigere,” siger Brian Grønkjær, der ligeledes er underviser på Byggetek og fortsætter:
“Med den grønne profil underviser vi vores elever i den indsigt, det kræver, for at de kan rådgive deres kunder i at tage et langsigtet og bæredygtigt valg. Ind til videre har vores elever taget rigtig godt imod de nye grønne tiltag. Unge har generelt en stor forståelse af de klimamæssige udfordringer, vi har i fremtiden.”
De grønne tømrerelever bliver også undervist i at udnytte mulighederne ved genbrug og genanvendelse. Uddannelsen har blandt andet genbrugt skruer og trædele fra tidligere opgaver og investeret i en CNC-maskine, som mindsker behovet for beslag.
“Det giver eleverne en bedre forståelse for, at materialerne har en værdi, og det vil helt sikkert komme virksomhederne til gode at have tømrere ansat, der har lært at få det optimale ud af materialerne,” siger Kristian Høgedal, der også en del af teamet bag den nye grønne profil.
FN’s verdensmål på dagsordenen
Mercantec er en af landets første erhvervsskoler, der tilpasser undervisningen hen mod et fokus på bæredygtighed.
“FN’s verdensmål er kommet på dagsordenen. Virksomhederne har et mål om at blive grønnere og mere cirkulære. Med den nye uddannelse tilføjer vi et ekstra lag i undervisningen, som bare gør vores elever endnu dygtigere,” fastslår uddannelseschef for Mercantecs byggeuddannelser – Byggetek, Kurt Thomsen, og vurderer, at flere uddannelser vil følge efter i fremtiden.
Flere erhvervsuddannelser forventes at følge efter og blive grønne – heriblandt Byggeteks uddannelser til struktør, gulvlægger og maler.