Foto: Lars Engelgaar // Lean giver bedre arbejdsmiljø og færre arbejdsulykker
Bedre bundlinje, færre konflikter og næsten ingen arbejdsulykker. Det er blot nogle af fordelene ved at bruge lean i byggeriet. Men alligevel har mange i byggebranchen ikke taget kulturen til sig. Derfor lancerer Lean Construction DK i samarbejde med Boligfonden Kuben nu en ny rapport, der skal få byggeriet til arbejde med lean.
Lean Construction DK og Boligfonden Kuben lancerer rapporten ”Bryd Barriererne” den 21. januar til et gratis arrangement med blandt andet boligminister Kaare Dybvad. De håber, at flere virksomheder i byggebranchen vil tage lean til sig og arbejde seriøst med at forbedre produktiviteten.
“Vi har brug for at nedbryde barriererne i byggeriet og stoppe silotænkningen, hvis vi skal den enorme spildtid i byggeriet til livs. I 2004-2005 viste en undersøgelse, at der var 30% spildtid på byggepladsen. I dag 15 år senere er tallet stort set det samme på trods af, at vi har haft lean-værktøjerne i al den tid. Nu må byggeriet komme ind i kampen”, siger Karen Mosbech, der er bestyrelsesformand i Boligfonden Kuben.
Dansk Byggeris direktør Michael H. Nielsen har også været aktivt engageret i at udbrede leankulturen igennem flere år:
“Vi havde et projekt med 3F, der hed Bedre Bundlinje, hvor vi testede lean-værktøjerne af. Det viste klart, at den enkelte virksomhed får en bedre bundlinje, en større indtjening per medarbejder og færre arbejdsulykker med lean. Men vi måtte konstatere, at det var svært at få virksomhederne til at tage lean-værktøjerne i brug i hverdagen. Når vi henvendte os til virksomhederne for at hjælpe med at implementere lean-værktøjerne i det daglige arbejde, fik vi tit at vide, at de ikke havde tid lige nu, og det havde de så heller ikke, når vi vendte tilbage 3-6 måneder senere”.
Lean er let at lære
En af de store udfordringer i byggeriet er, at virksomhederne har skiftende samarbejdspartnere. Derfor kan gode processer fra et projekt ikke automatisk føres over til det næste projekt. Men ifølge Michael H. Nielsen er lean medgørlig og kan implementeres på tværs af virksomhederne.
“Lean-værktøjerne er enkle planlægningsværktøjer, der er relativt nemme at lære. I Dansk Byggeri tilbyder vi et forløb, hvor en konsulent kommer ud på byggepladsen og leger det ind, så virksomhederne får det under huden. Men på trods af de åbenlyse økonomiske og sociale gevinster bliver vi ikke ligefrem lagt ned af henvendelser”, siger Michael H. Nielsen.
Lær lean fra andre – de gode eksempler skal lokke
Byggeriet er en traditionsbunden branche. Virksomhederne anvender ofte daterede metoder til moderne opgaver. Derfor er den nye rapport fyldt med cases, hvor virksomheder succesfuldt har implementeret lean.
“Vi håber, at de gode eksempler kan sprede sig som ringe i vandet, så vi kan få flere med på lean-vognen. Vi inviterer alle – både tilhængere og skeptikere – til at komme til vores arrangement den 21. januar. Der kommer en række virksomheder, som arbejder med lean, så der er mulighed for at få svar på alle spørgsmål”, slutter Karen Mosbech.
Arrangementet finder sted tirsdag den 21. januar kl. 14-17 i BAT, Kampmannsgade 4, 1790 København V. Tilmelding sker på vaerdibyg.dk