Foto: Bygma Gruppen A/S

Fremtiden har ramt byggepladsen ved Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU). Her tester Bygma sammen med MT Højgaard produktet EksoVest for at vurdere, hvordan det kan afhjælpe fysisk arbejde over hovedhøjde for medarbejdere på byggepladsen.

Byggebranchen er ofte lig med hårdt fysisk arbejde med en risiko for belastning og heraf nedslidning af kroppen. Denne nedslidning kan ny teknologi såsom eksoskeletter hjælpe med at komme til livs. Testen har til formål at undersøge i praksis, om skelettet vil kunne medvirke til mindre slidt for håndværkere, ved at lade skelettet hjælpe til at bruge kroppen på en mere skånsom måde.

Fokus på arbejdsmiljø
”I Bygma søger vi at være på forkant med ny teknologi, der kan gavne vores primære kundegruppe, de professionelle håndværkere” siger marketingdirektør Lasse Weien Svendsen. ”Vi ved at arbejdsmiljø spiller en vigtig rolle for trivsel og sikkerhed på arbejdspladsen. Og når Bygma nu vælger at teste eksoskelettet – med produktnavnet EksoVest – sammen med MT Højgaard, er det med et ønske om at kunne hjælpe håndværkere med at blive mindre nedslidte, ømme og trætte”.

Vil passe på medarbejderne
MT Højgaards entreprise på NAU-byggeriet har deres tømrere og murere til at afprøver produktet i deres daglige arbejde i en fire uger lang periode.
Johanne Lund Thomsen, som er arbejdsmiljøkoordinator fra MT Højgaard udtaler: ”Vi er ikke nået dertil, hvor vi decideret anbefaler eksoskeletter endnu, men vi vil gerne afprøve hjælpemidler, der kan aflaste medarbejderne, når de udfører fysisk hårdt arbejde. Det handler ikke om, at de skal arbejde hurtigere, men om at arbejdet skal være mere skånsomt. Vi vil gerne tage bedst muligt vare på vores medarbejdere. Både for deres og for vores skyld. Derfor tester vi eksoskelettet”.

Det siger håndværkerne
Simon, som er murer siger: ”Det er ikke besværligt at tage eksoskelettet af og på, når man først har vænnet sig til den. Den har nogle begrænsninger, når man udfører stilladsarbejde og skal have faldsikring på. Men den hjælper mig godt ved gentagende arbejde fx med at føre lim på”. Tømreren Michael føler sig også godt aflastet af eksoskelettet: ”Jeg udfører en del arbejde hvor jeg har hænderne over hovedhøjde, og skelettet styrker mig helt klart, når jeg borer huller i loftet, som jeg gør meget lige nu”.

”Det er netop i industrier hvor der er meget arbejde over hovedhøjde og gentagende arbejde at eksoskelettet giver rigtig god mening” udtaler Lasse Weien Svendsen fra Bygma afslutningsvis.