Foto: Recycling af byggeaffald hos Derbigum

For tagpap-koncernen Derbigum er genbrug og cirkulær økonomi ikke kun “tomme” buzzwords, men derimod en vigtig del af virksomhedens forretningsstrategien i mange år. Det har indtil nu skånet atmosfæren for mere end 12.800 tons CO2 – ikke mindst med hjælp fra den danske eneforhandler af Derbigum, Eurotag Danmark, hvis lokale genbrugsprogram baseret på affaldsindsamling i store bigbags samtidig skal ruste virksomheden til fremtiden rent økonomisk.

Et højaktuelt emne i den danske byggebranche er netop ansvarlig brug og genanvendelse af materialer, der samtidig står for ca. 40% af vores samlede CO2-udledning og mere end en tredjedel af vores samlede mængde af affald.

Kigger man til Derbigum, som producerer verdens eneste Cradle-to-Cradle-certificerede produkt inden for miljøvenlige og bæredygtige tagpapløsninger, har fokusområdet i mange år være genanvendelse. Med hjælp fra en engageret genbrugsstrategi har tagpap-koncernen med adresse i Belgien sammen med Eurotag Danmark som dansk eneforhandler nemlig genanvendt byggeaffald i stor stil til gavn for klimaregnskabet siden slutningen af det forrige årtusinde. 

3.000 tons byggeaffald genanvendt sidste år
Derbigums Sustainability Manager & Business Developer Dr. Michel Getlichermann forklarer: 

– Siden midten af 90’erne har genbrug været en central del af vores forretningsstrategi – med gode resultater til følge: De seneste ti år har vi genanvendt 25.600 tons byggeaffald i form af restproduktet bitumen. Dét svarer til en CO2-besparelse på 12.800 tons CO2. Og årligt genanvender vi bitumen til produktionen af ca. 1.000.000 m² tagmembraner gennem indsamling og genanvendelse af skærerester fra forskellige europæiske lande samt restaffald fra tagmembran-produktionen på vores egne fabrikker, siger han og fortsætter:

– Vi ser samtidig en stor stigning i disse tal, og alene sidste år genanvendte vi 3.000 tons bitumen-holdigt byggeaffald. Det er vi enormt stolte af, men vi har stadig en ambition om, at vi i indeværende år vil genanvende 5.000 tons byggeaffald.

Dansk genbrugsprogram: Cirkulær økonomi og forretning i ét
Derbigum-eneforhandleren Eurotag Danmark lægger stor stor vægt på at bidrage til koncernens genanvendelse af byggeaffald på det danske marked. Det foregår via et genbrugsprogram, hvor fraskåret Derbigum-tagpap fra lokale tagdækkervirksomheder i hele landet indsamles og returneres til Derbigums fabrikker lidt uden for Bruxelles. Adm. direktør Peter Kranz fra Eurotag Danmark forklarer: 

– Vi indsamler tagpaprester i store bigbags med hjælp fra vores deltagende distributører. Herfra sikrer vi, at resterne bliver returneret til Derbigums fabrikker, hvor skæreresterne genanvendes 100 % i produktionen af ny tagpap. Denne bæredygtige tankegang er en del af vores DNA, og det afspejler sig i alle vores aktiviteter såvel som i produktudviklingen af nye tagmembraner. 

Direktøren afslutter med at fastslå, hvordan genbrugsprogrammet ikke kun bidrager til den cirkulære økonomi, men også har et forretningsmæssige perspektiver:

– Der er flere grunde til, at vi bliver ved med at indsamle tagpaprester til genbrug. Dels er cirkulær økonomi en fast forankret del af vores mindset, og dels tror vi på, at råolieprisen og dermed prisen på nogle af de råvarer, der indgår i tagmembranproduktion, kommer til at stige igen. Når det sker, har vi en organisation, der er gearet til genbrug. Den infrastruktur og de arbejdsrutiner, der skal til, er på plads, og vi skal ikke til at bygge det hele op igen.

Tidligere artikelEnergisk indsats på energiområdet giver gevinst
Næste artikelDansk bordpladeproducent går forrest med FSC-certificerede spånplader