Foto: PR // Sølystskolen er en af de skoler, der er blevet renoverede

Spangenberg & Madsen har arbejdet på et projekt for Aarhus Kommune, hvor der er gennemført store energieffektiviseringer indenfor belysning og vvs. Resultatet blev lavere energiforbrug, mindre CO2-udslip og bedre indeklima i kommunens bygninger.

Aarhus Kommune har en ambition om at være helt CO2-neutrale i 2030. Derfor har kommunen siden 2013 blandt andet arbejdet på at udskifte gammel belysning og opdatere vvs-installationer for at reducere energiforbruget på næsten alle kommunale bygninger. Det rådgivende ingeniørfirma, Spangenberg & Madsen, har hertil hjulpet med at screene de bygninger der skulle være en del af projektet for at finde frem til de bedste løsninger. Samlet set er 1,3 mio. kvadratmeter kommunale bygninger blevet screenet siden 2014.

“Det er en rigtig god historie, som ikke koster skatteborgerne en ekstra krone. Vi har fået 17 mio. kroner i støtte fra EU til rådgivning, mens optimeringerne er finansieret af de kommunale institutioner selv, som får pengene igen via betydelige besparelser på energiforbruget. I alt har institutionerne sparet omkring 20% på deres energiforbrug”, siger Bygningschef i Aarhus Kommune Ane T. Oddershede Lyngø.

Med helt fra begyndelsen
Spangenberg & Madsen var med helt fra begyndelsen og har screenet tusindvis af kvadratmeter med et særligt værktøj, som Aarhus Kommune selv har udviklet til netop denne opgave. På selve VVS-siden har arbejdet især handlet om at anlægge kortere og mere enkle rørføringer, således at mindre varme tabes undervejs.

“På mange gamle skoler var rørene utætte, og det var svært at varme rummene ordentligt op. Systemerne var også tilpasset en anden tid, hvor man havde et andet vand- og varmebehov end i dag. Det har givet en del problemer. Vi har indført nye vand- og varmesystemer og erstattet de gamle rør, så mindre varme går tabt. Mange af rørene havde utætheder, så det var på høje tid. Og så har vi haft mulighed for at lave nye systemer med bedre drikkevandskvalitet”, siger indeklimarådgiver i Spangenberg & Madsen Emilie Caja Bertelsen.

I forhold til belysning, så er de gamle belysningsarmaturer erstattet af nye LED-armaturer, som er bevægelses- og dagslysstyrede. Netop teknologien indenfor belysning har udviklet sig så hurtigt i de senere år, at en række af de bygninger hvor det ikke kunne betale sig at lave ændringer nu er kommet med her i 2020.

“Udviklingen går sindssygt stærkt indenfor belysning. I dag kan et LED armatur være intelligent og både reagere på bevægelse og dagslys, så mængden af lys vil variere i løbet af dagen. Det nye lys, vi opsætter, er 3000 eller 4000 kelvin. Det føles som mere lys end det gamle gullige lys, så det bliver lettere at læse. Mange skoler har sagt til os, at børnene er blevet mere aktive, efter de har fået nyt lys”, siger stærkstrømsingeniør i Spangenberg & Madsen Peter Yde Nielsen.

Bedre indeklima og indlæring
Der er stor tilfredshed med projektets resultat i Aarhus Kommune, som har valgt at forlænge samarbejdet til og med 2020.

“I begyndelsen oplevede vi en del skepsis overfor projektet. Der var mange institutioner, som ikke kunne se værdien i det. Men da først vi var i gang, blev gevinsterne åbenbare, og så spredte det sig som ringe i vandet. Mange skoler er kommet tilbage til os og har sagt, at indeklimaet er markant forbedret, og eleverne er blevet bedre til at koncentrere sig. Vi får besøg fra andre kommuner, der vil høre, hvordan vi har båret os ad. Det er et virkelig vellykket projekt. Vi kunne ikke have gjort det uden vores dygtige rådgivere”, slutter Ane T. Oddershede Lyngø.