Visualisering: Tegnestuen Lokal
Omkring 1,4 millioner danskere er udsat for støj, som ligger over Miljøstyrelsens grænseværdi. Udover at være generende er det også forbundet med helbredsmæssige konsekvenser. På HC Ørstedsvej på Frederiksberg har en ejerforening fundet en løsning på problemet med opførelsen af nye altaner, som lukker af for støjen.
Støj er et alvorligt samfundsproblem, og 25% af danskerne er udsat for støj, som ligger over Miljøstyrelsens grænseværdi. Det er især et problem i storbyerne, hvor boliger ofte ligger ud til meget trafikerede veje. Ejerforeningen på HC Ørstedsvej 25-27 på Frederiksberg har taget sagen i egen hånd og fundet en løsning med et altanprojekt, som lukker af for støjen.
Altaner som støjskærme
HC Ørstedsvej er en af Frederiksbergs mest trafikerede veje, og beboerne i nummer 25-27 har længe været generet af støjen. De havde samtidig en tankstation i underetagen, hvilket ikke gjorde støjen mindre. Da tankstationen blev solgt til Salling Group, fik beboerne mulighed for at gennemtænke ejendommens facade for at komme støjproblemet til livs.
Arkitektfirmaet Lokal blev hyret til opgaven og foreslog en løsning, hvor bygningens svalegang blev udvidet med nye opholdszoner i form af altaner.
“Altaner er ofte individuelle rum, som hører til den enkelte lejlighed. Vi foreslog et design, hvor vi satte altaner på den anden side af svalegangen vendt mod det offentlige rum. På den måde ville du møde dine naboer mere, og der ville opstå et større fællesskab mellem beboerne,” siger Christopher Carlsen fra tegnestuen Lokal.
Udover at komme støjen til livs give det nye design ejendommen et mere imødekommende og moderne udtryk. Altanerne vender mod øst og er placeret forskudt fra etage til etage, så der er plads til små grønne bede, der kan ses fra altanen, ligesom beboerne får deres egne små grønne bed til krydderurter ved altanen. Beboerne får derudover en ny fælles tagterrasse.
Altaner med foldeglas
Altanerne bliver inddækket med foldeglas fra Alument. Det sikrer, at uderummene kan bruges i en stor del af året. Om foråret og efteråret skærmer glasset mod vinden, mens det kan foldes til side på varme sommerdage. Foldeglasset har desuden den fordel, at det dæmper støjen fra trafikken på vejen med 12 dB.
“De fleste vælger foldeglas for at skabe læ mod vinden og forlænge altansæsonen. Men foldeglasset beskytter også mod støj. På projektet på HC Ørstedsvej reducerer foldeglasset støjen med 12 dB. Det svarer til svarer til en reduktion i lydenergien med en faktor 12. Så selv små reduktioner kan have stor betydning for støjniveauet,” siger Lars Bomholt fra Alument, der leverer 50 altaninddækninger med etagehøjt foldeglas til projektet.
Totalentreprenør på projektet er Amstrup & Baggesen Entreprise fra Odense, som også bygger en ny moderne Nettobutik i stueetagen. Projektet er udviklet i samråd med Salling Group, der i samråd med Tegnestuen Lokal har videreudviklet idéoplægget til den ny facade.