Foto: Knudsen Kilen // Den gule kile har været brugt til opklodsning af gulve i 50 år

Den gule og velkendte kile fra Knudsen Kilen fylder 50 år. Mange er i underbevidst forstand i kontakt med den hver dag, men stadig identificerer de fleste fejlagtigt kilen som en dørstopper. 

Er der trægulv på dit arbejde eller måske hjemme ved dig selv, så er der altså en god chance for, at du har været eller er i kontakt med et meget kendt produkt fra danske Knudsen Kilen hver dag uden at vide det. Mange gulve er således klodset op på de gule kiler, der i 2019 solgte i alt otte millioner eksemplarer.

Men selvom de ikke er bygge til formålet, ender kilerne i tide og utide over gulvet og i klemme under dørene i de små private hjem, på kontorer og på værksteder. Kilen gør sig nemlig også i rollen som dørstopper. Det har man ikke noget imod hos Knudsen Kilen:

– Det har altid været en stående joke i firmaet, at vi er mest kendt for at producere dørstoppere. For bliver kilen brugt til sit rigtige formål, skal man jo helst ikke bemærke, at den er der, forklarer salgschef for Knudsen Kilen, Henrik Lund. 

Ikke ændret i 50 år
Allerede i 1970 så den første gule kile dagens lys, da tømrermester Johannes Knudsen slog sig sammen med sin svigersøn, Christian Overland. Johannes Knudsen var dengang træt af at bære mursten eller lignende helt op på sjette etage, når gulvene skulle klodses op, men sammen med Christian Overland fødtes idéen til et lettere alternativ til opklodsning i datidens nye supermateriale, nemlig plastik.

– Ved at producere kilerne i plast udfyldte de et tomrum i byggemarkedet og kunne masseproducere et langt bedre og billigere produkt end alternativerne, siger Henrik Lund. Han tilføjer:

– Og de ramte plet fra begyndelsen. For vores nuværende kiler er identiske med den oprindelige, der nu har 50 år bag sig. 

Virksomhed er den dag i dag nået til tredje generation i familien, og har altså siden 1991 drevet Knudsen Kilen A/S som et søsterselskab af Knudsen Plast A/S. Det er efterfølgende blevet til blandt andet styreklodser, afstandsbrikker og lyddæmpende systemer i sortimentet. Disse nye egenskaber bevirker, at kilen også kan bidrage til at skabe et sundere indemiljø ved at nedbringe trinstøj i nye og ældre bygninger, når de skal renoveres. 

Den holder i 100 år
Plastkilerne fra Knudsen Kilen er udført i et genanvendelig og ensartet PE-plast, der således kan indgå i bygningens livscyklus. Materialevalget giver endvidere kilen en af dens hidtil vigtigste egenskaber:

– Kilerne er meget holdbare med en levetid på cirka 100 år. Så i mange tilfælde overlever kilerne den bygning, de oprindelig var brugt i. Om det er derfor, at kilerne ender som dørstoppere, ved jeg ikke. Men ser jeg en slidt kile brugt som dørstopper, skifter jeg den med glæde ud med en ny, siger Henrik Lund med et smil og fortsætter:  

– De er så populære som dørstoppere, at en konkurrent i udlandet har lanceret en kopi i næsten samme gule farve. Og det udelukkende som dørstoppere. Det tager vi som et kompliment. 

Tidligere artikelByggefirma skifter strategi
Næste artikelKlimarådets forslag om at energirenovere bygninger er lige til at gå til