Foto: Teknologisk Institut
I 2018 var 3% af produktionsvirksomhederne i Danmark i gang med teknologien inden for 3D-print i metal, mens 30% ser potentiale for det i fremtidig produktion. Det er for lidt, lyder det fra Dansk Industri, som mener, at danske virksomheder skal blive bedre til at 3D-printe i metal for at kunne bevare konkurrenceevnen.
Teknologisk Institut har lavet en analyse på baggrund af interviews med flere end 500 ledere fra danske fremstillingsvirksomheder, som omhandler deres brug af 3D-metalprint. Her fremgår det, at det kun er en lille del af produktionsvirksomhederne, som 3D-printer i metal. Siden undersøgelsen har instituttet installeret to nye metalprintere og intensiveret arbejdet med at få uddannet virksomheder til at benytte sig af teknologien. De åbner derfor et nyt center for industrielt 3D-print i Aarhus d. 8/10, som skal sætte gang i udviklingen.
“I løbet af det seneste år har vi uddannet mere end 600 personer inden for Industriel 3D-print, og vi har printet mere end 5.000 emner på vores to nye metalprintere, så vi er godt i gang med at bevise teknologiens berettigelse i industrien. Men produktionsvirksomhederne er endnu ikke helt klar over de store muligheder, teknologien giver dem,” siger souschef Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.
Centeret skal inspirere virksomhederne og accelerere udviklingen
Centeret i Aarhus har, som det eneste sted i landet, fire metalprintere. Dem vil de bruge til at vise og udvikle det industrielle potentiale for 3D-print i Danmark. Virksomhederne kan få adgang til at afprøve alt fra udvikling til selve 3D-printet af de komponenter og dele, de skal bruge, inden de indfører teknologien i egen produktion.
Dansk Industri opfordrer virksomhederne til at benytte sig af centeret for at få viden om teknologien:
“Vi håber, at det nye center kan inspirere flere danske virksomheder til at se potentialerne i 3D-metalprint og give dem lyst til selv at prøve kræfter med den nye teknologi. Det kan være en god måde at lave fleksible produkter og hurtig levering for danske fremstillingsvirksomheder, siger Christian Hannibal,” digitaliseringspolitisk chef i DI.
Stor satsning
3D-metalprint gør, at virksomhederne i større grad kan tilbyde individuelle eller fleksible produkter; noget der ses stigende efterspørgsel på. Det er muligt at printe i stål, aluminium og titanium ud fra en digital CAD-tegning, og det gør, at der opstår nye muligheder inden for design, produktionstid og pris.
Centeret er den største satsning på industriel 3D-print i Danmark nogensinde med et budget på 88 mio. kr. Det er en del af 3D-print-satsningen AM LINE 4.0, som er et Grand Solutions projekt støttet af Innovationsfonden sammen med blandt andet Grundfos og Danfoss.
Manglende viden er den største udfordring
I undersøgelsen fremgår det, at 27% af de virksomheder, som mener, at 3D-print er relevant for dem, mener, at det er for dyrt. 21% mener, at metalprinterne ikke var gode nok, og 21% ved endnu ikke nok om teknologien. Her kommer centeret ind for at kunne vise, hvor langt teknologien er kommet. Prisen for 3D-metalprint er blevet mere konkurrencedygtig, samtidig med at kvaliteten er blevet bedre. Metoden kan derfor godt konkurrere med traditionelle fremstillingsmetoder, mener Jeppe Skinnerup Byskov. Udfordringen bliver derfor at skabe større viden hos virksomhederne, hvilket centeret vil have fokus på.
Undersøgelsen viser også, at potentialet for 3D-metalprint er størst i maskin-, jern- og metalindustrien, men at der er virksomheder i næsten alle brancher, som kan se mulighederne i teknologien.
Om undersøgelsen:
Undersøgelsen 3D metal-print revolution i fremstillingsindustrien fra Teknologisk Institut og er en del af undersøgelsesrækken Fremtidens teknologier i danske virksomheder. Den lavet ud fra et repræsentativt udsnit af virksomheder med mere end 10 ansatte og op til 1.000 ansatte. Interviewene med 526 ledere er udført i februar 2018 af Jysk Analyse A/S.