Byggematerialeproducenten Cembrit oplever i disse år stor interesse for fibercementmaterialer i byggeriet i Island. Senest har man leveret facadeplader til et stort boligbyggeri i en helt ny bydel udenfor Reykjavik, hvor bygherre og arkitekt ønskede at videreudvikle den traditionelle islandske arkitektur.
I udkanten af Islands andenstørste by, Kópavogur, der ligger lige syd for Reykjavik, er en ny og moderne bydel ved at skyde op. Bydelen 201 Smári bliver et elegant og grønt kvarter, der efter planen skal rumme en blanding af boliger, erhverv og rekreative arealer, når området er fuldt udviklet i 2023.
Blandt byggeprojekterne er Sunnusmári 24-28, som består af to store seksetagers boligbyggerier med 57 familieboliger. Begge boligkomplekser er beklædt med facadepladerne Cembrit Patina og Cembrit Transparent i naturlige farver, som giver bygningerne et roligt og afdæmpet udtryk, der adskiller sig fra den gængse islandske arkitektur. Fra projektets begyndelse har det nemlig været ambitionen at skabe en moderne bydel med et nyt og anderledes udtryk:
“Som en del af planen for Sunnusmári 24-28 ønskede vi at anvende nogle materialer, der kunne give et inspirerende modspil til den gængse arkitektur i Island. I mange år har det været kutyme at anvende aluminiumsplader til facaden, som du ser gå igen i rigtig mange byggerier heroppe. Den ensartethed ville vi gerne bryde med, og derfor valgte vi Cembrits facadeplader“, fortæller partner i Arkís Arkitektar, Arnar Thor Jónsson, som har været med til at udvikle det nye kvarter i Kópavogur.
Han fortæller, at fibercementmaterialer inden for de seneste år er begyndt at vinde indpas i byggeriet i Island:
“Hos vores tegnestue fik vi øjnene op for Cembrits fibercementprodukter efter et projekt i Norge. Her opdagede vi de mange fordele fibercementprodukterne har i forhold til både funktionalitet og æstetik. Først og fremmest havde vi mulighed for at tilpasse pladerne efter størrelser og farve, så vi præcist kunne ramme det udtryk, som vi ønskede. Derudover har facadepladerne også vist sig at være godt egnet til montering på mange byggerier i Island”, forklarer Arnar Thor Jónsson.
Hos byggematerialeproducenten Cembrit nikker man genkendende til den stigende interesse for fibercementmaterialer i Island. Før 2017 havde Cembrit en meget begrænset tilstedeværelse på det islandske marked, men i dag er historien en anden:
“Vi har haft en rigtig god dialog med de andre leverandører og ejendomsudviklere i Island, som arbejder tættere sammen, end vi er vant til i Danmark. Det har også betydet, at i takt med, at fibercementprodukter er blevet anvendt i flere og flere projekter, så er interessen for vores produkter også steget. Og her er det især vores facadeprodukter, der er efterspurgte, fordi de giver andre designmuligheder, end man traditionelt ser i Island. Samtidig er de vejrbestandige og kan modstå det til tider barske vejr i Island med kulde, blæst og fugt“, lyder det fra chefkonsulent hos Cembrit, Arne Vestbjerg, der uddyber:
“Sunnusmári-projektet er et godt eksempel på, hvordan bygherre og rådgivere har turde bruge nogle anderledes facadematerialer for at skabe et spændende og iøjnefaldende udtryk. Det har givet bygningerne og bydelen et friskt pust“.
201 Smári i Kópavogur er udviklet ved at involvere bydelens kommende beboere, der har haft medbestemmelse i, hvad kvarteret skal tilbyde. Foruden 675 nye lejligheder kommer 201 Smári til at bestå af erhverv, grønne områder, opladerstationer til elbiler, rekreative tilbud samt nem adgang til skoler, børnehaver og offentlig transport.