Foto: AART architects / Nordjyllands Historiske Museum // REGAN Vest visualisering

AART architects skal designe velkomst- og udstillingsbygningen til det nye REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum i Rold Skov. Det skal de sammen med et team af udstillingsarkitekterne Thøgersen & Stouby, landskabsarkitekterne SLA samt rådgivende ingeniørfirma Niras.

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m2 stor atomsikret bunker, der i al hemmelighed blev opført i 1960’erne under Den Kolde Krig. Bunkeren skulle huse regering og regent i tilfælde af en atomkrig. I 2014 blev bunkeren fredet og står nu med alt originalt interiør intakt. Når den i 2021 åbner for publikum, vil der kun være adgang via guidede rundvisninger, og derfor skal der ved siden af bunkeren opføres en velkomst- og udstillingsbygning med moderne publikumsfaciliteter, udstillinger og et læringscenter. Det er en opgave, som teamet har givet et overbevisende bud på, ifølge dommerkomiteen.

”Det er en enig dommerkomité, der har peget på teamet, som med sit forslag har formået at skabe en løsning, hvor den eksisterende bunker og den tilhørende maskinmesterbolig sammen med det unikke naturområde og den nye bygning fremstår som en naturlig helhed. Den nye udstillingsbygning etableres som fire delvist nedgravede bokse, der let skjult bag en skovtykning gradvist toner frem for den besøgende. Flowet både mellem de fire bokse – og mellem samtlige dele af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum – er løst både logisk og enkelt, og det vil give publikum en spændende totaloplevelse,” siger Claus Holm, formand for Ejendomsfonden REGAN Vest, Rebild Kommune.

Et fleksibelt design
Delvist indbygget i landskabet skjuler de fire sorte bokse deres indhold. Når man træder ind i bygningen, møder man en række forskellige funktioner for både gæster og ansatte: administration, foyer/butik, udstillinger samt læringscenter. De servicerende funktioner er placeret i ryggen ind mod skrænten, mens de store publikumsfaciliteter, blandt andet caféen med panoramavinduer, åbner sig ud mod ådalen. En række fleksible løsninger er tænkt ind i projektet, og det muliggør både nu samt på sigt at skabe nye og anderledes indretninger – både i publikumsområdet og i udstillingerne.

Et såkaldt introduktionsrum er placeret mellem på den ene side foyer og café-området og på den anden side udstillingerne. Her møder publikum en stor skalamodel af bunkeren REGAN Vest samt en tidslinjefortælling, der sætter den historiske ramme for gæsternes videre besøg.

Modellens centrale placering muliggør to parallelle adgangsveje, så de besøgende deles op, alt efter om de skal i udstillingerne, i bunkeren, læringscentret eller tilbage til foyerområdet.

Selve udstillingen er udstyret med fleksible opbygninger af de enkelte temaer. På den måde er der mulighed for at iscenesætte hver historie med forskellige formidlingsmæssige virkemidler – herunder hands-on installationer, animerede tidslinjefortællinger, genstande og personlige beretninger.

”Jeg glæder mig til at se arkitekternes vision udfoldet. REGAN Vest er et særligt sted, der fortæller om et vigtigt kapitel i vores historie. Bunkeren er enestående bygningskultur, der rummer en samfundsfortælling om Den Kolde Krig, som ikke er formidlet før. Projektet giver adgang til det oprindelige anlæg og bygger til med respekt for stedet og med den gode formidling i centrum. Det nye museum vil gøre historien levende og give nye stærke oplevelser til både voksne og børn,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Foreningen Realdania.

Mads Nygaard, partner/arkitekt hos AART architects, siger om realiseringen af danskernes koldkrigsmuseum:
”Den nye velkomstbygning bliver en vigtig brik i formidlingen af Den Kolde Krig og kommer til at sætte scenen for den ultimative koldkrigsoplevelse i Rold Skov. Hos AART architects er vi gået til opgaven med stor indlevelse og har gjort en dyd ud af at skabe en samlet sanseoplevelse for den besøgende. En oplevelse, som bygger på selvsamme hemmelighedsfuldhed og mystik som REGAN Vest.”

Tidligere artikelBygma Hillerød – udnævnt til Årets Læreplads 2019
Næste artikelUnidrain henter ny marketingchef