Foto: Morten Ahrenkiel Søgaard, Ragnar Gaasedal, Sonja Nielsen og Hans Bering fra facadeentreprenør HSHansen A/S, partner og arkitekt Dorthe Keis fra Arkitema Architects, formand Jan Lunde fra Alufacadesektionen i Dansk Byggeri, Jim Hansen fra Aluminium Danmark i DI, arkitekt Lars Serup fra tegnestuen Transform, Jesper Hald fra Alufacadesektionen i Dansk Byggeri og Stig Langhoff fra HAI.

Det er med garanti højden på 29 etager som springer mest i øjnene på de fleste, der passerer tårnbygningen Nordbro på Nørrebro i København. Men den smukke og spektakulære aluminiumsbygning udmærker sig også ved de mange arkitektoniske detaljer. Detaljer som har sikret arkitektfirmaet Arkitema Architects, som har tegnet bygningen, den eftertragtede Aluminium Byggeprisen 2020.

Med prisen hylder Alufacadesektionen i Dansk Byggeri og Aluminium Danmark i Dansk Industri kreative projekter med brug af aluminium. Juryen bestod blandt andet af arkitekt Lars Serup fra tegnestuen Transform, som selv mener, at netop dette projekt får utroligt meget ud af materialets egenskaber.

“Aluminium er et populært materiale, som bliver brugt på stadig flere og nye måder i byggeriet. Og Nordbro udmærker sig ved både den gode arkitektur, et funktionelt design og en intelligent og innovativ brug af aluminium”, siger chefkonsulent Jim Hansen fra Aluminium Danmark.

Jesper Hald, som er konsulent i Alufacadesektionen i Dansk Byggeri, er enig og lægger dertil vægt på, at der også er tænkt både energieffektivitet og indeklima ind i bygningen.
“Vi er hele tiden obs på at hjælpe vores medlemmer i en retning, der også inddrager bæredygtighed”, siger han.

Grundig forberedelse og samarbejde
Den godt 100 meter høje facade er karakteriseret ved et meget markant arkitektonisk udtryk. Derudover lagde juryen i sin bedømmelse vægt på, at facaden har et varierende udtryk med gennemgående linjer og en række detaljer, som øjet får lyst til at udforske nærmere.

Bygningen er indrettet med boliger i forskellige størrelser til alt for både studerende, bofællesskaber og familier. Og ifølge partner og arkitekt Dorthe Keis fra Arkitema Architects ligger der flere års grundige analyser og dialog med blandt andet Københavns Kommune, naboer og Nørrebro Lokaludvalg bag det høje byggeri.

“Vi har haft et rigtig godt samarbejde med alle på holdet omkring projektet, og vi har i fællesskab formået at skabe et højhus, der er æstetisk smukt, men også bygbart. Eksempelvis har de specialdesignede facadeelementer, som vi har skabt sammen med facadeentreprenør på projektet HSHansen A/S, gjort monteringen smidig og hurtig i forhold til at skulle beklæde en 100 meter høj bygning. Også her har brugen af aluminium som beklædningsmateriale vist sit værd som en både funktionel og æstetisk god løsning”, siger Dorthe Keis.

Tidligere artikelInnovation Challenge 2020 er lukket for tilmelding
Næste artikelKUMA fandt en fleksibel løsning til at håndtere tunge elementer